Άρθρα - Επιστολές

Ερωτήσεις για την ψυχική μας υγεία τα Χριστούγεννα. Απαντήσεις από ένα ψυχολόγο.

Έρχονται γιορτές. Γιατί δε νιώθω καλά;
«Χριστούγεννα πάντα τσακωνόμαστε» ξεκινά ένα από τα λιγότερο γνωστά τραγούδια του Δ. Σαββόπουλου και αφορά σε ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί αυτόν τον καιρό. Ακούμε συχνά για την «κατάθλιψη των εορτών», μαζευόμαστε σε αμήχανες οικογενειακές συγκεντρώσεις, ή μένουμε μόνοι και πάλι νιώθουμε πώς «όλοι γιορτάζουν κι εμείς τίποτα».
Με την οικονομική κρίση ίσως μαζευόμαστε πιο συχνά στο σπίτι. Ίσως να έχουμε περιορίσει τα Χριστούγεννα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μείνουμε στο νησί ή στο σπίτι που έχουμε στον Πειραιά «που δε θα κοστίσει πολύ». Άσε που κάποιος μπορεί να σου πει ότι «με τόσα που γίνονται στην Ευρώπη, καλύτερα στα δικά μας».
Τι συμβαίνει όμως με αυτά που μας απασχολούν; Πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και να μην τα αφήσουμε να μας «χαλάσουν» τις γιορτές και την ατμόσφαιρα που θέλουμε να έχουμε; 
Πρώτα απ’ όλα οι προσδοκίες που συνήθως έχουμε από τις γιορτές μας απογοητεύουν. Έρχονται οι μέρες και περιμένουμε να οργανώσουμε μεγάλα τραπέζια όπου όλοι να είναι χαρούμενοι, να περάσουμε υπέροχα, να τραγουδήσουμε, να ερωτευτούμε ξανά και τελικώς οι γιορτές φορτώνονται τόσο πολύ με αυτές τις προσδοκίες οπότε γίνεται βεβαιότητα ότι θα απογοητευτούμε καθώς οι γιορτές μετατρέπονται σε μία μεγάλη δοκιμασία για τις οικογενειακές, συντροφικές ή φιλικές σχέσεις.
Η καθημερινότητα στις γιορτές είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει το ίδιο ευχάριστη με πριν. Ας εκμεταλλευτούμε τον παραπάνω χρόνο για να μπορέσουμε να δούμε περισσότερο τα παιδιά μας, τους συγγενείς και φίλους, το σύντροφο ή τη σύντροφό μας. Αυτό από μόνο του μπορεί να έχει πολύ ευεργετικές συνέπειες καθώς οι ερευνητικές ενδείξεις μας λένε πως η παρέα και το κοινωνικό δίκτυο μας κάνει πιο ασφαλείς, περισσότερο ικανοποιημένους από τη ζωή μας, με περισσότερη εμπιστοσύνη στις σχέσεις μας.
Και πότε χρειάζεται να δούμε ψυχολόγο; 
Όταν νιώθουμε ότι τα προβλήματα που περνάμε είναι τόσο δύσκολα που μας εμποδίζουν να ζήσουμε τη ζωή μας και να τη χαιρόμαστε ταυτόχρονα. Ο ρόλος του ψυχολόγου δεν είναι μόνο όταν νοσούμε από κάποια διαταραχή αλλά για να μας βοηθά στη προσπάθειά μας να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα. Να τα βάλουμε σε τάξη. Να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους. Ας μην ξεχνάμε ότι υγεία δε σημαίνει μόνο απουσία συμπτωμάτων, αλλά την πλήρη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική ευεξία! Το να μπορούμε δηλαδή να αναπτύσσουμε τις άμυνες που χρειάζονται, για να τα βγάλουμε πέρα με την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της, χωρίς να μας ακινητοποιεί και να μας εμποδίζει να αντλούμε ικανοποίηση από τη ζωή μας και τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας.
Φάρμακα χρειάζομαι; 
Όσο τα προβλήματα γύρω μας ξεπερνάνε τις αντοχές που έχουμε, αρχίζουμε να παρατηρούμε επιπτώσεις στο σώμα αλλά και στην καθημερινότητά μας. Κάνουμε ανήσυχο ύπνο, ξυπνάμε με άσχημη διάθεση, νιώθουμε ότι παραμελούμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε. Αυτά είναι κάποιες ενδείξεις μόνο που μας οδηγούν στο να επισκεφθούμε τον ειδικό. Από εκεί και πέρα, ο ψυχίατρος είναι αυτός που θα κρίνει εάν χρειαζόμαστε συμπληρωματικά κάποια αγωγή και θα μας βοηθήσει να την αρχίσουμε και να τη σταματήσουμε όταν πια δε χρειάζεται άλλο.
Η ΕΠΑΨΥ σε τι μπορεί να βοηθήσει;
Η ΕΠΑΨΥ από το 2004 λειτουργεί με την Εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων η οποία καλύπτει τη Σίφνο, Σέριφο, Κέα, Κύθνο, Μήλο και Κίμωλο. Συγκεκριμένα, τα κλιμάκια αποτελούνται από ψυχολόγους, ψυχίατρο και παιδοψυχίατρο. Η παροχή υπηρεσιών είναι δωρεάν και η συχνότητα των επισκέψεων είναι ανά 15 ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο χώρος λειτουργίας της Κινητής Μονάδας στη Μήλο είναι το Γηροκομείο που έχει παραχωρηθεί και διαμορφωθεί κατάλληλα από το Δήμο Μήλου. Οι υπηρεσίες παρέχονται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους.
Πώς κλείνω ραντεβού; 
Για ραντεβού με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο στο 2284022011. Τα στοιχεία που θα σας ζητηθούν παραμένουν απόρρητα.
Λάβδας Μιχάλης, Ψυχολόγος Κλιμακίου Μήλου, ΕΠΑΨΥ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6948374913

 

Ακολουθήστε μας