Άρθρα - Επιστολές

Τι να προσέξουμε αυτό το καλοκαίρι για να είμαστε καλά. Συμβουλές από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Τι να προσέξουμε αυτό το καλοκαίρι για να είμαστε καλά. Συμβουλές από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της ΕΠΑΨΥ.

«Κάθε φορά που έρχεται καλοκαίρι, νιώθω ότι πρέπει να γίνω χίλια κομμάτια, να προλάβω τα δωμάτια, να ασχοληθώ με το μαγαζί, να φροντίσω τα παιδιά και να έχω και καθαρό το σπίτι». Αυτό θα μπορούσε να είναι μια αφήγηση που μοιράζονται πολλοί σε νησιά που το καλοκαίρι μπαίνουν σε τουριστική περίοδο και οι κάτοικοι προσπαθούν να τα προλάβουν όλα διατηρώντας παράλληλα και την ψυχραιμία τους σε όσα δύσκολα συμβαίνουν ή στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε.

Τι συμβαίνει όμως με την ψυχική μας υγεία και τι σημάδια πρέπει να προσέξουμε στο εντατικό πρόγραμμα της δουλειάς;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε ο καθένας με τον εαυτό του σκεφτόμενοι ότι πρέπει να μας προβληματίσει εάν μας τρομάζει η ιδέα ότι την επόμενη μέρα θα ξαναπάμε στη δουλειά μας. Εάν όλη τη μέρα είμαστε μουδιασμένοι και δεν έχουμε καθόλου ενθουσιασμό για τη δουλειά κάνοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα που στο τέλος μας «απορροφάνε» ό,τι ενέργεια έχουμε. Άλλα σημάδια είναι η διαρκής σωματική εξάντληση, το έντονο αίσθημα θλίψης, η αϋπνία ή ακόμα και πονοκέφαλοι ή άλλα σωματικά προβλήματα που εμφανίζονται μόνο αυτές τις περιόδους. Επίσης η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας ή τα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας που μπορεί να προκύπτουν σε περιόδους έντονου στρες και κόπωσης είναι ακόμη ένα σημάδι που θα πρέπει να μας προβληματίσει για την ψυχική μας υγεία και την αναγκαιότητα.

Όταν τα παραπάνω τα νιώθουμε συνεχώς, σε μια δουλειά που προηγουμένως μας άρεσε και βρίσκαμε ενδιαφέρον τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι κινδυνεύει η ψυχική μας υγεία από αυτό που ονομάζουμε «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης» ή αλλιώς «burn out». Τι είναι λοιπόν το burn out σύμφωνα με τους ειδικούς; Είναι «η απώλεια ενδιαφέροντος για τους ανθρώπους με τους οποίους κάποιος εργάζεται, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής εξάντλησης και χαρακτηρίζεται από συναισθηματική εξάντληση όπου ο επαγγελματίας δεν έχει πλέον καθόλου θετικά αισθήματα συμπάθειας ή σεβασμού για τους εξυπηρετούμενους».

Το «κλειδί» ίσως για να αντιμετωπίσουμε την επαγγελματική εξουθένωση είναι να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τα συμπτώματα και να τα θεραπεύσουμε πριν αυτή η εξάντληση αρχίζει να απλώνεται στις υπόλοιπες δραστηριότητες που μας κάνουν να απολαμβάνουμε δίνοντας έστω ελάχιστο από το χρόνο μας.

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία για να «τη βγάλουμε κι αυτό το καλοκαίρι»;

Οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε αυτό που λέμε «κοινωνική ανθεκτικότητα». Δηλαδή, να μπορούμε να αντέχουμε σε συνθήκες δύσκολες ενισχύοντας τα δίκτυα επικοινωνίας με τους ανθρώπους γύρω μας και να προσπαθούμε να «μεταβολίζουμε» την όποια στενοχώρια ή άγχος μας εκφράζοντας αυτά που νιώθουμε στους φίλους μας, την οικογένειά μας αλλά και το επαγγελματικό μας περιβάλλον όταν το αφορά.

Επίσης, είναι σημαντικό να μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά το χρόνο μας ώστε να αφήσουμε έστω και μισή ώρα την ημέρα για τον εαυτό μας. Για να μπορούμε να «δίνουμε» στους άλλους γύρω μας πρέπει κι εμείς να επιτρέπουμε στον εαυτό μας προσωπικό χρόνο και φροντίδα. Να αφήνουμε τους άλλους να μας φροντίσουν όταν εμείς δεν προλαβαίνουμε αλλά και να μην ξεχνάμε να φροντίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ακόμη, να μπορούμε να έχουμε «διεκδικητική συμπεριφορά» χωρίς να γινόμαστε επιθετικοί προς τους άλλους. Να μπορούμε δηλαδή να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τις εντάσεις βάζοντας όρια στις προσδοκίες των άλλων από εμάς αλλά και στο τι μπορούμε να περιμένουμε εμείς από τον εαυτό μας. Να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας ακόμα κι αν αυτό δυσαρεστήσει τους άλλους γύρω μας τους οποίους όσο κι αν τους εκτιμούμε δε μπορούμε να είμαστε σε θέση να τους ικανοποιούμε συνέχεια και μάλιστα εις βάρος του εαυτού μας και των προσωπικών μας σχέσεων.

Τέλος, να μπορούμε να βάζουμε στόχους και προτεραιότητες με αυτά τα οποία θα ασχοληθούμε σχεδιάζοντας κατάλληλα το χρόνο μας και αναθέτοντας και στους υπόλοιπους υποχρεώσεις που δε μπορούμε να προλάβουμε.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της ΕΠΑΨΥ έχει συνεχή παρουσία στις Δ και ΒΑ Κυκλάδες όλο το χρόνο παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες της σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες και συνεργάζεται με τους τοπικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους. Για ραντεβού μπορείτε να καλείτε στο 22840-22011.

Συγκεκριμένα στη Μήλο, η ΚΜ λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Γηροκομείο με την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής.

Λάβδας Μιχάλης,

Ψυχολόγος MSc. ΕΠΑΨΥ,

Κλιμάκιο Μήλου

6948374913 – Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ακολουθήστε μας