Το Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ετοιμάζει νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη πλωτών ανεμογεννητριών σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου Μιχάλης Βερροιόπουλος σε ειδικό εργαστήριο – ημερίδα που συνδριογράνωσαν την περασμένη Παρασκευή 12 Απριλίου η πρεσβεία της Νορβηγίας και η ΕΛΕΤΑΕΝ στο Χίλτον.
Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου ήδη στο σχεδιασμό για το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ έχει συμπεριληφθεί και η λύση που προσφέρει η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών. Μάλιστα όπως είπε στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για την εγκατάσταση σε μια πρώτη πιλοτική βάση ενός τέτοιου πάρκου. Σημειώνεται ότι ήδη από το 2010 το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) έχει προσδιορίσει πιθανά σημεία για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων. Μάλιστα εκεί που ήδη περνάει καλωδιακή διασύνδεση υπάρχει ένα προβάδισμα ενώ βέβαια η ολοκλήρωση των μεγάλων διασυνδέσεων των Κυκλάδων και της Κρήτης ανοίγει μεγάλες προοπτικές.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία ανοίγει μεγάλες δυνατότητες στην Ελλάδα καθώς τα μεγάλη βάθη σε σημεία με έντονο αιολικό φορτίο μέχρι πρότινος καθιστούσαν ιδιαίτερα δύσκολη την προσπάθεια ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σημειώνεται ότι τα πλωτά αιολικά δεν απαιτούν θεμελιώσεις κι άρα μπορούν να αναπτυχθούν σε μεγάλα βάθη.
Μάλιστα, στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα μας πλωτών ανεμογεννητριών, που δε θεμελιώνονται με βάσεις στο βυθό αλλά σε πλωτές εξέδρες με συστήματα αγκύρωσης.
Ήδη, από την εταιρία Equinor (πρώην Statoil) εδώ και δυο χρόνια λειτουργεί το πρώτο στον κόσμο πλωτό αιολικό πάρκο 25 χιλιόμετρα από τις ακτές του Πίτερχεντ της Σκωτίας με εγκατεστημένη ισχύ 30 MW ικανό να ηλεκτροδοτήσει περίπου 20.000 κατοικίες.
Προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ
Σημειώνεται ότι όπως πρόσφατα ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κάνοντας την εισαγωγική ομιλία στο «Power & Gas Supply Forum – Η ελληνική αγορά προμήθειας μπροστά στα νέα δεδομένα», που διοργάνωσε το Energypress μια βασική κατηγορία μεταρρυθμίσεων που προωθεί το ΥΠΕΝ αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). «Ουσιαστικά αφορούν την καρδιά της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Οι ΑΠΕ θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της ενεργειακής μετάβασης, καθώς την επόμενη δεκαετία οι επενδύσεις σε έργα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 8,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με όσα ανέφερε» ο κ. Σταθάκης σημείωσε και πρόσθεσε ότι προκειμένου να διευκολυνθεί η ενεργειακή μετάβαση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
• αντικατατέστησε το σύστημα εγγυημένων τιμών για αποζημιώσεις ΑΠΕ με σύστημα ανταγωνιστικών διαδικασιών, που ήδη διενεργούνται και έχουν επιτρέψει στις τιμές να γίνουν πολύ ανταγωνιστικότερες,
• πρόσφατα νομοθέτησε σύγχρονο πλαίσιο για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας – μιας μορφής ΑΠΕ που η χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί,
• διαμόρφωσε σύγχρονο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, μέσω του Ειδικού και των Περιφερειακών Σχεδίων, συμβάλλοντας τόσο στην ασφάλεια δικαίου όσο και στην ομαλή συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες,
• για να δευκολυνθεί η συνύπαρξη αυτή αλλά και επιτραπεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε μικρότερες κλίμακες, νομοθέτησε το πλέον σύγχρονο στην Ευρώπη θεσμικό πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες.
• Το πλαίσιο για την έλευση στο Αιγαίο και το Ιόνιο της τεχνολογίας των πλωτών ανεμογεννητριών ετοιμάζει σταδιακά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.