Του Τάκη Σαράντη
Ξεκινώ με μια μικρή καταγραφή περιστατικών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις απειλές και την τακτική που ακολουθούν οι Τούρκοι απέναντί μας.
- Την ημέρα των Ιμίων ένα τουρκικό ερευνητικό το Oruc Reis το «πήρε ο αέρας» ή «βρήκε κύμα» και εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
- Εξαφανίζουν το Καστελόριζο από τους χάρτες για να δημιουργήσουν ΑΟΖ με την Λιβύη.
- Στο Βερολίνο είχαμε την μυστική τριμερή συνάντηση, την οποία «κάρφωσαν» οι Τούρκοι.
- Έκαναν τζαμί την Αγιά Σοφιά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον παγκόσμιο πολιτισμό.
- Στέλνουν τράτες να ψαρεύουν ανοιχτά της Μυκόνου και της Πάρου, που όλες μαζί είχαν μηχανικό πρόβλημα.
- Και για το τέλος Τουρκική NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τις 2 Αυγούστου από το ORUC REIS.
Στον αντίποδα έχουμε τον Έβρο και τους μετανάστες που μας έστελναν αλλά δεν πέρασαν όπως και τους μετανάστες σε όλα τα νησιά.
Αν τα βάλουμε όλα αυτά πάνω στη ζυγαριά, η ζυγαριά μπατάρει πολύ εις βάρος μας και κάτι πρέπει να πράξουμε.
Η ψυχραιμία είναι απαραίτητο συστατικό το οποίο έχουμε, ο Τούρκος όμως θέλει να μας κάνει να χάσουμε την υπομονή μας.
Σε αυτές τις συνθήκες ο σχεδιασμός, η συνεννόηση και η ομοφωνία είναι απαραίτητα, έτσι ώστε να μην διχάζονται οι Έλληνες και να στείλουν ένα μήνυμα προς την Τουρκία που δεν θα τους αρέσει καθόλου. Η ενότητα, τους προκαλεί αμηχανία και φόβο.
Στην παρούσα φάση πάντως εκμεταλλεύονται τη εσωτερική μας φαγωμάρα, τρίβουν τα χέρια τους από χαρά και ξεδιπλώνουν το σχέδιό τους.
Την ατζέντα μέχρι τώρα την καθορίζει ο Ταγίπ Ερντογάν και εμείς συρόμαστε ξωπίσω του. Από ΚΟΙΝΟΥ πρέπει να ορίσουμε εμείς την ατζέντα στα Ελληνοτουρκικά, ατζέντα που πρέπει να τρέχει να την προλάβει ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Πρέπει να συν–αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί της Ελλάδας και να χαράξουμε ενιαία εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία.
Δεν μπορεί τα Ελληνοτουρκικά να γίνονται πεδίο εσωτερικής διαμάχης και πολιτικής εκμετάλλευσης.
Αυτή τη στιγμή η διεθνής κοινότητα, οι «συνεταίροι μας» στην Ευρώπη, το μόνο που μας προσφέρουν είναι φραστικές υποστηρίξεις.
Εμείς από την πλευρά μας υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες και προσπαθούμε η Τουρκία να έχει απέναντί της, όχι την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη.
Καλά κάνουμε, υπάρχει όμως μια μικρή διαφορά. Για να πείσουμε τους έξω από εδώ, πρέπει να πείσουμε πρώτα τους εδώ!
Η σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με βάση την πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται, είναι αναπόφευκτη και απαραίτητη.