Ενα ενδιαφέρον ιστορικό κείμενο για τον Προφήτη Ηλία του Χάλακα, δημοσιεύει στις ΑΠΟΨΕΙΣ 438/12.9.2019, οκ. Γρηγόρης Μπελιβανάκης:
Ο Προφήτης Ηλίας στην ψηλότερη κορυφή της Μήλου, είναι πολυ παλιά εκκλησία. Ο Βάος, στο βιβλίο του «Ναοί και Ναύδρια της Μήλου», Αθήνα 1964, σελ. 181, αναφέρει λίγα πράγματα γιαυτή, αλλά μας παραδίδει μια πληροφορία, από μία διαθήκη, που δείχνει ότι το εκκλησάκι υπήρχε το 1847.
Το εκκλησάκι έχει έκτοτε ανακαινιστεί πολλες φορές. Μια απ’ αυτές ήταν στις αρχές του 20ού αιώνα (1920?) από τον συνονόματο του Αγίου, Ηλία Μαροθεοδωράκη, θείο του Σταυρου Μαροθεοδωράκη (= Παγωτά «Αγγελική», στον Αδάμαντα). Ο οποίος, Ηλίας, σημειωτέον, εγκαταστάθηκε αργότερα στην Αργεντινη, όπου δημιούργησε έναν επιτυχή κλάδο της οικογένειας, πλήρως αργεντινοποιημένο σήμερα, αλλά με ενδιαφέρον ακόμη για την Ελλάδα και Μήλο, με την οποιαν διατηρεί οικογενειακές επαφές. Σύμφωνα δε, με τις συνήθειες και τις ανάγκες στην νέα τους πατρίδα, συντόμευσαν το επιθετό τους σε Dorakis!.
Εις ανάμνησιν της ανακαίνισης εκεινης, ο Ηλίας Μ. έφτιαξε μια μικρή πλάκα που την εντοίχισε μέσα στην εκκλησία αναφέροντας το γεγονός της ανακαίνισης αυτης. Όμως τελευταία έγινε άλλη ανακαίνιση, και η πλάκα αυτή αφαιρέθηκε και εξαφανίστηκε.
Κακώς. Διότι οι καλές χειρονομιες πρέπει να τιμούνται και να επαινούνται, όχι μόνο για να ευχαριστούμε τους δωρητές και αφιερωτές και χορηγούς, αλλά να προκαλούμε και το ενδιαφέρον των μελλοντικων, εν δυνάμει, αφιερωτών. Των οποιων ο ζήλος μαραίνεται όταν βλέπουν πως οι δωρεές των καταντούν να έχουν αυτήν την αποκαρδιωτική μεταχείριση από τους μεταγενέστερους. Είχαμε δεί κάποτε φωτογραφία της πλάκας αυτής, που την αναζητούμε και θα την δημοσιεύσωμε όταν την βρούμε. Χάριν της ιστορίας.
Έχομε την γνώμη πως η πλάκα εκεινη του Ηλια Μ. πρεπει να αναζητηθει και να ξανατοποθετηθεί, στην θεση της, είς ανάμνησιν μιάς καλής και χρήσιμης χειρονομίας του ευσεβούς συμπατριώτη μας. Οι αποδείξεις του ιστορικού παρελθόντος του νησιού μας είναι ιερά πράγματα και χρήζουν σεβασμού και προστασίας.