Το πιο δύσκολο Πάσχα των τελευταίων δεκαετιών έχει να διαχειριστεί μπροστά της η Ελλάδα σε επίπεδο τουριστικής δραστηριότητας, εξαιτίας της παγκόσμιας γρίπης του κορονοϊού, ο οποίος τείνει να αποκτήσει τη μορφή πανδημίας.
Ένα από τα θύματα του κορονοϊου είναι και ο τουρισμός με τα πρώτα σημάδια να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στη χώρα μας και το μέλλον να προβλέπεται δυσοίωνο, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Ο κορονοϊός εμφανίστηκε στην Ελλάδα εδώ και δύο περίπου εβδομάδες και παρά τα εντατικά προληπτικά μέτρα που έχουν παρθεί, κανείς δε μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της διάστασης που θα λάβει, αλλά και το χρονικό διάστημα το οποίο θα παραμείνει σε έξαρση στη χώρα μας.
Στον τουριστικό τομέα, οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες για το φετινό Πάσχα το οποίο βρίσκεται μπροστά μας και προμηνύεται ως μια πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος με ραγδαίες επιπτώσεις.
Οι συνέπειες του κορονοϊού χτυπούν απειλητικά την πόρτα του τουρισμού, καθώς ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε όλο τον πλανήτη έχει «παγώσει» την τουριστική αγορά.
Έντονος προβληματισμός στις Κυκλάδες
Οι Κυκλάδες, ένας από τους κατεξοχήν τουριστικούς νομούς της χώρας, ήδη έχει ξεκινήσει να μετρά απώλειες. Καθημερινά ακυρώνονται προκρατήσεις και κρατήσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις, επαγγελματικά ταξίδια και ταξίδια αναψυχής. Ήδη έχει ακυρωθεί το σύνολο των σχολικών εκδρομών, γεγονός που αποτελί πλήγμα για την τουριστική οικονομία των νησιών.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νησιά με μαζικό τουρισμό και διεθνή αεροδρόμια, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Άλλωστε, το Πάσχα είναι η πρόγευση της τουριστικής περιόδου και οι Κυκλάδες τροφοδοτούνται περισσότερο από εγχώριο τουρισμό και λιγότερο από το επισκέπτες του εξωτερικού.
Νησιά όπως η Σύρος, η Πάρος, η Νάξος, η Τήνος που το Πάσχα παρουσιάζουν έντονη τουριστική δραστηριότητα κυρίως από την παρουσία Ελλήνων επισκεπτών, βρίσκονται σήμερα σε πολύ χαμηλό επίπεδο ζήτησης, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις ακυρώσεων.
Ακριβή συμπεράσματα για την εικόνα της φετινής τουριστικής περιόδου του Πάσχα θα μπορούμε να εξάγουμε τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Ούτως ή άλλως, οι Έλληνες συνηθίζουν να παίρνουν αποφάσεις της τελευταίας στιγμής για τις διακοπές τους.
Για την ώρα, τα μηνύματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα και οι προβλέψεις για «μαύρο» Πάσχα είναι λογικό να κάνουν όλο και περισσότερο αισθητή την εμφάνισή τους.
Στη Μήλο
Η ίδια ανησυχία επικρατεί και στον τουριστικό κόσμο της Μήλου. Οι κρατήσεις έχουν παγώσει τελείως καθώς επίσης και η ροή προκαταβολών. Οι επιχειρηματίες παραδοσιακά περιμένουν τις προκαταβολές για να προχωρήσουν στις ετοιμασίες των επιχειρήσεών τους και υπάρχει αγωνία σε όλους τους τομείς τουριστικής δραστηριότητας.
Ακυρώσεις δεν υπάρχουν προς το παρόν σε μαζικό τουλάχιστον επίπεδο. Ετσι κι αλλιώς οι περισσότεροι πελάτες των ξενοδοχείων έχουν περιθώριο για ακύρωση μέχρι 20 μέρες πριν την άφιξη, οπότε περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά emails σε ξενοδοχεία και πρακτορεία με ερωτήματα για ακύρωση. Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν πολύ κλά, ότι δεν μπορούν να βγάλουν ακόμη ασφαλές συμπέρασμα όδο διαρκεί η περίοδος δωρεάν ακύρωσης.
Κάποιοι επισημαίνουν την ανάγκη μιας έκτακτης άτυοης συζήτησης των φορέων του νησιού, για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.
Πληροφορίες από cyclades24.gr - και Miloslife.gr