Από τις πρώτες ημέρες εμφάνισης του κορονοϊού στη χώρα, το cyclades24, δημοσιοποίησε ορισμένους βασικούς λόγους, οι οποίοι καθιστούν δυσκολότερη τη διαχείριση της πανδημίας στα νησιά των Κυκλάδων σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Προς το παρόν, όλα πηγαίνουν κατ’ ευχήν, καθώς δεν υπάρχουν διπιστωμένο κρούσματα κορονοϊού στο νομό, αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας.
Οι τοπικές αρχές των νησιών έχουν λάβει τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πειθαρχούν στις γενικές οδηγίες του κράτους, συνθέτοντας μια εικόνα ευαισθητοποιημένης και πειθαρχημένης κοινωνίας απέναντι σε μια πρωτοφανή πανηδμία που σαρώνει τον πλανήτη.
Αεροδιακομιδή σε όλες τις περιπτώσεις κορονοϊού
Τι πρόκειται να συμβεί – ο μη γένοιτο – σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού στα νησιά, αυτό είναι ένα ερώτημα που δύσκολα βρίσκει απάντηση.
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Παναγιώτα Βούλγαρη, δήλωσε πρόσφατα ότι κανένα νησί του νομού δεν διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για την αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων κορονοϊού, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία, ότι, σε περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε κρούσματος της πανδημίας στις Κυκλάδες, είναι ρητή και κατηγορηματική η εντολή του Υπουργείου Υγείας για αεροδιακομιδή του ασθενούς ώστε να νοσηλευθεί σε κάποιο από τα Νοσοκομεία αναφοράς της χώρας.
Άλλωστε, σε όλες τις περιπτώσεις ύποπτων κρουθσμάτων οι οποίοιες παρουσιάζονται στις Κυκλάδες και θεωρούντες ύποπτες, τα σχετικά δείγματα των ασθενών αποστέλλονται για εργαστηριακό έλεγχο στην Αθήνα, μιας και στα νησιά δεν υπάρχει η δυνατότητα επιβεβαιωμένης διάγνωσης κορονοϊού.
Το μεγάλο μειονέκτημα
Σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος υγείας στα νησιά των Κυκλάδων, τα μειονεκτήματα είναι πολλά συγκριτικά με αυτά της ηπειρωτικής Ελλάδος, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής διασποράς νομού, αλλά κυρίως, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε δομές υγείας, ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, ιατροτεχονολογικό εξοπλισμό και υγειονομικά μέσα.
Η Σύρος είναι το μοναδικό νησί το οποίο διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ Νοσοκομεία μικρότερης κλίμακας λειτουργούν σε Νάξο και Σαντορίνη. Στα υπόλοιπα νησιά, οι μονάδες υγείας έχουν περιορισμένες δυνατότητες, είναι λιγότερο οργανωμένες, ενώ οι περισσότερες (αν όχι όλες) δεν διαθέτουν τα μέσα και τον εξοπλισμό για να διαχειριστούν ακόμη και τα ύποπτα κρούσματα.
Στα μικρότερα νησιά, δε, οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αντίξοες. Υπάρχουν νησιά με έναν ή με δύο αγροτικούς γιατρούς που απλά παρέχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης στους κατοίκους.
Πολύ πιθανή η ολική καραντίνα σε περίπτωση εμφάνιση κρούσματος
Με βάση τα παραπάνω, σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού σε οποιοδήποτε νησί του νομού στο οποίο δεν καταστεί δυνατός ο έλεγχος του κινδύνου διασποράς της νόσου, ο κρατικός μηχανισμός θα χρειαστεί να εφαρμόσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης αντίστοιχο με αυτό των δύο μικρών χωριών του νομού Κοζάνης (Δαμασκηνιά, Δραγασιά).
Τα συγκεκριμένα χωριά κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, οι κάτοικοι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, η τροφοδοσία πραγματοποιείται κάτω από ειδικό καθεστώς, ενώ στην περιοχή μετέβη επιστημονικό προσωπικό για να εξετάσει τους πολίτες.
cyclades24.gr