Την Παρασκευή, 16 Μαρ 2018, στις 12.30, στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (κτίριο Βαλμά, Αγ. Νικολάου 6, Σύρος) οργανώνεται ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ μέσω τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Μήλο & Τήνο, με θέμα «Πιλοτικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Δυο Συνεργατικών Επιχειρήσεων του Πρωτογενή Τομέα σε Μικρά Κυκλαδονήσια».
Την ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΉΤΗΣΗ οργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) και το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Στο Πιλοτικό Πρόγραμμα συμπράττουν τόσο το ΥπΑΑΤ, όσο και το Υπουργείο Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, και απλά σημειολογικά επισημαίνεται ότι γίνεται μετά από πέντε χρόνια από τότε που το Επιμελητήριο Κυκλάδων οργάνωσε ημερίδα για τον ρόλο του Πρωτογενούς τομέα στις Κυκλάδες το 2013.
Ο ΟΣΥΜΙΚ κράτησε ενεργό το ενδιαφέρον όλων με το Συνέδριο με θέμα: «Ανάπτυξη Πρωτογενή Τομέα στα Μικρά Κυκλαδονήσια», στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις 16/5/2015, και η Ομάδα Πρωτοβουλίας είχε πραγματοποιήσει διερευνητικές επιτόπιες επισκέψεις το 2016 στα νησιά Αμοργός, Δονούσα, Ηρακλειά, Σχοινούσα & Κουφονήσια.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ Γιάννης Τσιρώνης υιοθέτησε την πρόταση της ΟΣΥΜΙΚ ότι μπορεί να είναι «ο Πρωτογενής Τομέας μοχλός ανάπτυξης στα Μικρά Κυκλαδονήσια» με ημερίδα στις 5/5/2017 στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Ο πρόεδρος της ΟΣΥΜΙΚ κ Πασχάλης Συρίγος είπε: «… Η Ομοσπονδία μας έδρασε,εκτιμώντας ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ένας πραγματικός μοχλός ανάπτυξης στη χώρα μας και κυρίως στα μικρά νησιά, οι κάτοικοι των οποίων θα πρέπει να μπορούν να επεκτείνουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και πέραν της περιορισμένης τουριστικής περιόδου, με αύξηση των θέσεων απασχόλησης και παραμονής στα νησιά τους. Σκεφθήκαμε πως η στροφή προς τον πρωτογενή τομέα θα είναι κίνητρο παραμονής, αλλά και επαναπατρισμού νησιωτών στον τόπο τους.».
Το Πιλοτικό Πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση εγκαταλειμμένων και ακαλλιέργητων εκτάσεων που υπάρχουν στα νησιά, ώστε σε συνδυασμό με τα ευεργετήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας να δώσουν απάντηση στην ανάγκη των μόνιμων κατοίκων για βιοπορισμό πέραν της τουριστικής περιόδου, με βιώσιμες συνεργατικές επιχειρήσεις, όπως οι ΚοινΣΕπ, και ενεργοποίηση των τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων και του κοινωνικού κεφαλαίου, για Τοπική ανάπτυξη.
Ο όρος Τοπική-Κοινοτική Ανάπτυξη αναφέρεται σε αυθόρμητες, «από τα κάτω» κυρίως πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών των ατόμων που ζουν στις συγκεκριμένες κοινότητες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας τους (καθ. Γ. Δαουτόπουλος, 1997)
Στις 9 Φεβ 2018, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων συναντήθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ Γιάννης Τσιρώνης και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ Νεκτάριος Σαντορινιός, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ Φιλήμονα Ζαννετίδη και με τους Δημάρχους των μικρών Κυκλαδονήσων για να συζητήσουν και να συναποφασίσουν για την προετοιμασία ενός Πιλοτικού Προγράμματος, το οποίο σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί σε δύο μικρά Κυκλαδονήσια με επιλογή.
Ο ΑνΥπΑΑΤ κ Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε: «η συνεργατική οικονομία αποτελεί τον μοχλό ανάπτυξης μιας οικονομίας με βιώσιμα χαρακτηριστικά που θα μας απομακρύνει απ’ την κρίση. Με το πρόγραμμα αυτό στα μικρά κυκλαδονήσια μας, συνδυάζουμε τα οφέλη της συνεργατικής οικονομίας με τον πρωτογενή τομέα. Η αξιοποίηση δε των σχολάζουσων γαιών θα μειώσει το κόστος στην εισαγωγή ζωοτροφών, μειώνοντας σημαντικά το συνολικό κόστος παραγωγής. Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά σε δύο μονάδες παραγωγής, μιας ζωικής και μιας φυτικής».
Η πρώτη «ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ» πραγματοποιήθηκε στην Κέα (Πνευματικό Κέντρο Σ. ΡΕΣΤΗΣ, 13/3/2018, Κορησσία) με την δημιουργική συμμετοχή του Δημάρχου κ Γιάννη Ευαγγέλου, του Αντιδημάρχου κ Στέφανου Βρεττού, πολλών Δημοτικών Συμβούλων μεταξύ των οποίων η κα Ρένα Βελισαροπούλου & ο κ Λευτέρης Τζουβάρας, της Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών κας Μαριάννα Τούντα και της κας Δέσποινας Τυράσκη, της κας Αικατερίνης Μπαλταζάνη (Γραμματέας ΟΣΥΜΙΚ & Πολιτιστικός Σύλλογος Κέας), του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου κ Γιώργου Βουτσινά, του κ Ανδρέα Μουζάκη (ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ & Λαογραφικό Μουσείο), της κας Marse Lee Mayer (ACORN COOKIES), της κας Μάγδας Κοντογιάννη (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής), του κ Ευάγγελου Γρίσπου (Πολιτ. Σύλλογος Αμοργού), και από την Ομάδα Εργασίας μετείχε η κα Νάγια Παπαλιάκου (Σύμβουλος ΑνΥπΑΑΤ), η κα Βασιλική Κατσίκη (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), ο κ Πασχάλης Συρίγος (Προέδρος ΟΣΥΜΙΚ) και ο Δημήτρης Μιχαηλίδης.
Μετά την τηλεδιάσκεψη της Σύρου (Άνδρο, Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Μήλο & Τήνο) στις 16/3/2018, θα ακολουθήσουν ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ στην Κύθνο, Σίφνο, Σέριφο & Μήλο (Κίμωλο) και οι ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ θα συνεχισθούν και μετά την ΑΝΑΣΤΑΣΗ.