Αν το ζάρι στείλει τον παίκτη στο τετραγωνάκι της «Μπουνάτσας», τότε ίσως τραβήξει μια κάρτα που λέει : «Ζήτησες να μη σου βάλουν καλαμάκι στον χυμό σου. Πήγαινε στην αφετηρία και πάρε 2 κυκλαδόνια». Αν πάλι τον στείλει στο τετραγωνάκι της «Φουρτούνας», τότε μπορεί η κάρτα να γράφει: «Στην ταβέρνα παρήγγειλες γόνο (μικρό ψαράκι που δεν έχει προλάβει να αναπτυχθεί). Πλήρωσε πρόστιμο 2 κυκλαδόνια».
Στην«Κυκλαδούπολη», το εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι που προέκυψε από τη συνεργασία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με την WWF Ελλάς, τα νομίσματα ονομάζονται «κυκλαδόνια». Στρατηγικά το παιχνίδι μοιάζει λίγο με την γνωστή και αγαπητή Monopoly, αλλά έχει ψυχή ευαίσθητη για το περιβάλλον και τη φύση των Κυκλάδων. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα σε σχολεία της χώρας αλλά και του εξωτερικού μέσω των «μουσειοσκευών» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τον κυκλαδικό πολιτισμό. Κεντρικός στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι οι μαθητές, αλλά επίσης οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, να αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων καθώς και την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από διασκεδαστικές δοκιμασίες και γρίφους. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την οικολογία, και την πεποίθησή του ότι πολιτισμός και περιβάλλον είναι δύο έννοιες ταυτόσημες. Με συνείδηση λοιπόν του καθήκοντος για την προστασία του πλανήτη ξεκινά μια σειρά κοινών δράσεων με την WWF Ελλάς. Εκτός αυτού, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της «Κυκλαδούπολης» έρχεται για να συμπληρώσει τα πολύ επιτυχημένα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου, τις «μουσειοσκευές», τις βαλίτσες με εκπαιδευτικό υλικό που ταξιδεύουν δωρεάν από σχολείο σε σχολείο και φέρνουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς και απευθύνονται κυρίως στα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Κάθε χρόνο 120 σχολεία σε όλη την Ελλάδα δανείζονται αυτές τις βαλίτσες του πολιτισμού δίνοντας τη δυνατότητα σε περίπου 10.000 μαθητές να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει δημιουργήσει 7 «μουσειοσκευές», η καθεμιά με διαφορετικό θέμα. Περιέχουν αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό, εικόνες σε ηλεκτρονική μορφή, βιβλία και εκπαιδευτικά παιχνίδια, η δε «Κυκλαδούπολη» θα γίνει μέρος της μουσειοσκευής του Κυκλαδικού Πολιτισμού.
Kathimerini