Την αντιμετώπιση της πιεστικής ανάγκης για βελτίωση της πρόσβασης των νησιωτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και την άρση της υγειονομικής απομόνωσης, λόγω του πολυνησιωτικού χαρακτήρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει σκοπό το έργο της επέκτασης του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής στα νησιά της Περιφέρειας, του οποίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοπράτησης, με την προέγκριση της υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο και περνά στο στάδιο της υλοποίησης.
Ειδικότερα, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του υποέργου «Επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ) στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 999.400 ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει είκοσι (20) νέους Σταθμούς Τηλεϊατρικής, που θα αναπτυχθούν σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στα νησιά Αγαθονήσι, Ανάφη, Αντίπαρο, Κύθνο, Κέα, Κίμωλο, Λειψούς, Σέριφο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Χάλκη, Κω, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Τέλενδο, Ψέριμο και Αρκιούς, βάσει της σχετικής πρότασης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου.
Οι νέοι σταθμοί θα διασυνδεθούν σε επίπεδο φυσικής και δικτυακής αρχιτεκτονικής με το υφιστάμενο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ), ολοκληρώνοντας την κάλυψη του δικτύου σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Με τον τρόπο αυτό, τα νέα σημεία του ΕΔιΤ στο Νότιο Αιγαίο θα λειτουργούν εντελώς αυτόνομα και θα διαλειτουργούν πλήρως με τα υπόλοιπα 43 υφιστάμενα σημεία του ΕΔιΤ καθώς και με εκείνα που θα αναπτυχθούν στο μέλλον.
Στα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί υγειονομικός σταθμός (Τέλενδο, Ψέριμο και Αρκιούς), ο σταθμός τηλεϊατρικής θα εγκατασταθεί σε χώρο που παραχωρεί ο οικείος Δήμος και θα χρησιμοποιείται από τους γιατρούς των όμορων νησιών, στο πλαίσιο των επισκέψεών τους. Ο σταθμός τηλεϊατρικής στην Κω θα εγκατασταθεί στο Κατάστημα Κράτησης.
Ο εξοπλισμός σε κάθε σταθμό συνοπτικά περιλαμβάνει: Ευρυζωνική πρόσβαση στο δίκτυο τηλεϊατρικής μέσω του δικτύου κορμού, δικτυακό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, σύστημα εικονοδιάσκεψης υψηλής ευκρίνειας, διαγνωστικό εξοπλισμό, ηλεκτρονικό υπολογιστή και εφαρμογή τηλεϊατρικής που υποστηρίζει τον εξοπλισμό και τον διασυνδέει με το σύστημα τηλεδιάσκεψης και τηλεϊατρικής του ΕΔιΤ.
Επίσης το έργο περιλαμβάνει Σύστημα Κατ΄ Οίκον Παρακολούθησης (ΣΚΟΠ) σε 50 διαφορετικά σπίτια ασθενών ή χρονίως πασχόντων με άμεση διασύνδεση με το ΕΔιΤ.
Τα βασικά λειτουργικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες του συστήματος τηλεϊατρικής είναι η Τηλεδιάγνωση, η Τηλε-εκπαίδευση, η Τηλεδιάσκεψη και η κατ’ οίκον μέριμνα και παρακολούθησης.
Σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λειτουργούν σήμερα 23 σταθμοί τηλεϊατρικής που βρίσκονται σε Ρόδο (2 σταθμοί), Σύρο, Πάτμο, Αστυπάλαια, Σύμη, Μεγίστη, Νίσυρο, Σίφνο, Ίο, Αμοργό, Κάσο, Κάλυμνο, Νάξο, Κω, Λέρο, Κάρπαθο, Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Πάρο, Τήνο και Τήλο. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης του Συστήματος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διαθέτει σταθμούς ΕΔιΤ πλήρως διασυνδεδεμένους και απόλυτα δια-λειτουργικούς με το υπόλοιπο δίκτυο.
Το έργο, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, έχει ενταχθεί στον Άξονα «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νότιο Αιγαίο, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.