ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Καραντίνα κορωνοϊού σε ένα νησί με 500 κατοίκους – Ο δήμαρχος Κιμώλου περιγράφει πώς κυλά η ζωή

«Να συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να είμαστε φορείς του ιού». Αυτό είχε σημειώσει σε μία από τις καθιερωμένες ενημερώσεις του ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον κορωνωϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, και απ’ ότι φαίνεται τα λόγια του «ταξίδεψαν» μέχρι την αραιοκατοικημένη .

 

Το νησί δηλαδή των Κυκλάδων με τους λίγο περισσότερους από 500 κατοίκους που καθημερινά στέκονται μπροστά από τις τηλεοράσεις τους για την ενημέρωση των 18:00, προκειμένου να μάθουν για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα.

 

Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης, δήμαρχος Κιμώλου, ο οποίος από την στιγμή της εμφάνισης του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα (26/02) άρχισε να προετοιμάζει τη μικρή τοπική κοινωνία του νησιού για όλα τα ενδεχόμενα, γνωρίζοντας ότι οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στην Κίμωλο είναι μηδενικές: οι έκτακτες ανάγκες καλύπτονται από δύο αγροτικούς ιατρούς.
 

Σήμερα και αφού το κυβερνητικό επιτελείο έχει προβεί στη λήψη μέτρων για τη μη περαιτέρω διασπορά του ιού στη χώρα, στην Κίμωλο όλα φαίνεται πως λειτουργούν… ρολόι. Το μοναδικό φαρμακείο καθώς και λίγες επιχειρήσεις τροφοδοσίας είναι οι μοναδικές που λειτουργούν στο νησί. Τα γραφικά σοκάκια του νησιού, που το προηγούμενο διάστημα αποτελούσαν σημείο συνάντησης για πολλούς ντόπιους, πλέον είναι άδεια.

 

«Ολοι οι δημόσιοι χώροι, οι επιχειρήσεις είναι κλειστές», σημειώνει μιλώντας στο iefimerida.gr ο κ. Βεντούρης, τονίζοντας παράλληλα ότι και οι εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. «Οι πολίτες συμμορφώνονται με τα μέτρα, υπάρχει φόβος. Μερικοί δεν βγαίνουν καθόλου από τα σπίτια τους», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η δημοτική Αρχή συμβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο στην ενίσχυση της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι», πηγαίνοντας ακόμη και πόρτα-πόρτα ψώνια έξω σπίτια πολιτών προκειμένου να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις, ενώ βοηθά και στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων.

«Το καράβι μπορεί να φέρει ένα άτομο, μπορεί και κανένα»

 

Ωστόσο, βασικό αίτημα του δημάρχου Κιμώλου είναι να απομονωθεί το νησί προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί κάθε πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος. Οπως περιγράφει στο iefimerida.gr, εβδομαδιαία το πλοίο δένει στο λιμάνι τρεις φορές (τις επόμενες ημέρες θα γίνονται δύο δρομολόγια) προκειμένου να μεταφέρει τις απαραίτητες προμήθειες.

 

«Εκεί βρίσκομαι εγώ μαζί με τη λιμενική Αρχή. Το καράβι μπορεί να φέρει ένα άτομο, μπορεί και κανένα. Οσοι έρχονται τους ενημερώνουμε για το τι πρέπει να κάνουν. Υπάρχουν όμως και φορές που στο νησί καταφθάνουν άτομα που ενώ δεν διαμένουν σ’ αυτό το έχουν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία τους». Υπενθυμίζεται ότι από τις 20 Μαρτίου μόνο ντόπιοι μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

 

«Στην αρχή της επιδημίας είχαν έρθει λιγοστά άτομα, ωστόσο εν συνεχεία αποτρέψαμε πολλούς που διαθέτουν θερινές κατοικίες να έρθουν. Οσοι έφτασαν, ακόμη και μόνιμοι κάτοικοι που είχαν φύγει για θέματα υγείας μπήκαν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών».

 

«Ο αστυνομικός με την ντουντούκα»

 

Την ίδια ώρα οι εικόνες από μεγαλουπόλεις με περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. να καλούν τους πολίτες με μεγάφωνα να «μείνουν σπίτι» δεν αποτελούν εξαίρεση για την Κίμωλο. «Ο αστυνομικός με την ντουντούκα καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μείνουν μέσα», αναφέρει ο δήμαρχος Κιμώλου, υπογραμμίζοντας καταληκτικά πως εάν και αρχικά υπήρχαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παραβάσεων πλέον όλοι οι κάτοικοι στο νησί συμμορφώνονται με τα μέτρα προκειμένου το «αύριο» να τους βρει στην ίδια καθημερινότητα που άφησαν πίσω τους.

 

 

iefimerida.gr

 

 

 

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios