Μπορεί η επέλαση της πανδημίας να έχει φέρει αρκετές δυσκολίες προκαλώντας πολλαπλά τραύματα στον τουρισμό και στην εστίαση, όμως αυτό φαίνεται ότι δεν πτόησε τελικά επιχειρηματίες και σεφ ούτως ώστε να «απαντήσουν» και να αντεπιτεθούν με ένα σωρό, όπως θα διαπιστώσετε, από καινούργιες γευστικές προτάσεις που στοχεύουν να λειτουργήσουν ως αντίδοτο σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που έχουμε βιώσει όλοι. Το καλοκαίρι μας θα έχει γεύση. Και δεν θα είναι πικρή. Σε αυτό τουλάχιστον ελπίζουμε. Η αντίστροφη μέτρηση για την πολυπόθητη επανεκκίνηση έχει ήδη αρχίσει με πιθανότερες ημερομηνίες για το άνοιγμα των εστιατορίων στις 3 ή στις 4/5, όποτε κι εμείς σας δίνουμε το πρώτο μέρος ενός πλούσιου ρεπορτάζ με τις σημαντικότερες αφίξεις στους πιο hot θερινούς προορισμούς για να δείτε τις μας περιμένει στα καλοκαιρινά τραπέζια των διακοπών. Θα ακολουθήσουν προσεχώς κι άλλα.
Κυκλάδες
Έναν χρόνο μετά από το προγραμματισμένο opening το οποίο αναβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, καταφτάνει επιτέλους στη Μύκονο ο σημαντικός και πολυβραβευμένος από τον οδηγό Michelin, Βρετανός σεφ και εστιάτορας, Jason Atherton (φωτό), ανοίγοντας το Mykonos Social στο ξενοδοχείο Santa Marina, στον Όρνο. Την αγάπη των περίφημων DSquared για το νησί, θα την έχετε ακουστά. Εκεί ξεκαλοκαιριάζουν κάθε χρόνο. Εκτός όμως από τη μόδα λατρεύουν εξίσου και τη γεύση, για αυτό συνεργάζονται στο Μιλάνο με τον διάσημο Ιταλό σεφ, Elio Sironi, με τον οποίο θα επεκτείνουν φέτος τη συνεργασία τους, λανσάροντας ένα νέο εστιατόριο στη δεύτερη όπως επιμένουν να λένε ελληνική πατρίδα τους. Συζητήθηκε αρκετά από πέρυσι κιόλας το υπερπαραγωγικό Noema το οποίο παρότι ήταν έτοιμο άνοιξε μόνο για ορισμένες pop up βραδιές, ενώ φέτος με πιλότο τον Αθηναγόρα Κωστάκο ετοιμάζεται πλέον για μια εξαιρετικά δυναμική εκκίνηση. Ο ίδιος μαζί με τον Αλέξη Ζόπα και τον Σπύρο Αρτελάρη θα ανεβάσουν για ακόμη μια χρόνια βέβαια και τα γευστικά ντεσιμπέλ στο Scorpios.
Συνεχίζοντας με τις νέες αφίξεις της φετινής σεζόν, να σας υπενθυμίσουμε ότι ο Γιώργος Στυλιανουδάκης επανέρχεται αυτό το καλοκαίρι στην Μύκονο, ως executive chef του ολοκαίνουργιου ξενοδοχείου Aeonic Suites & Spa, στη παραλία Κόρφος, ετοιμάζοντας στο γαστρονομικό εστιατόριο Cove ένα γευστικό ταξίδι που θα έχει κυκλαδίτικα, κρητικά και γαλλικά χρώματα. Παραμένοντας στα κορυφαία ξενοδοχεία του νησιού να σας πω ότι εκτός από το high end γαστρονομικό Mikrasia Mykonos, το οποίο κάθε χρόνο μας εκπλήσσει ολοένα και περισσότερο χάρη στον executive chef του Katikies, Άγγελο Μπακόπουλο, φέτος θα ανοίξει τη πόρτα του στο κοινό και το αναβαθμισμένο Seltz στο κάτω επίπεδο της πισίνας. Αν κρίνω, μάλιστα, από μια διαγώνια μάτια που έριξα στο μενού, φαίνεται πως ο Μπακόπουλος βάζει κι εδώ το πήχη αρκετά ψηλά.
Ο Ντίνος Φωτεινάκης ανανέωσε το συμβόλαιο του με τον ξενοδοχειακό όμιλο Bill & Coo, οπότε οσονούπω θα χαιρόμαστε από τη μια τις υψηλού επιπέδου δημιουργίες του στο fine dining εστιατόριο του ξενοδοχείου στη Μεγάλη Άμμο κι από την άλλη τα πολύ δυνατά πιάτα του δίπλα σε κορυφαία κομμάτια κρεάτων στο Beefbar Mykonos, που βρίσκεται σταθερά σχεδόν μεσοτοιχία με το Bill & Coo Coast, στη παραλία του Αγίου Ιωάννη. Από τα κοσμοπολίτικα διεθνή brand που προσγειώθηκαν πέρυσι εκεί τόσο το Coya στη Χώρα, όσο και το Zuma στο Cavo Tagoo συνεχίζουν και για το 2021 στα ίδια εξωτικά και κοσμοπολίτικα πελάγη. Να σας πω επίσης ότι αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάτι από επίσημα χείλη, μάλλον θα αποκτήσει δεύτερη έδρα φέτος στο νησί και το λονδρέζικο club restaurant Amazonico, το οποίο φλερτάρει τη Μύκονο από το 2020. Η χημεία, τώρα, του Ιπποκράτη Αναγνωστέλη με το Kensho στη Ψαρού φαίνεται πάντως πως δυναμώνει μια και από φέτος αναλαμβάνει την γευστική επιμέλεια και του έτερου ξενοδοχείου, στον Ορνό.
Η αλήθεια να λέγεται όμως: από πέρυσι μας έδειξε επί πιάτου τις προθέσεις του για μια πολλά υποσχόμενη συνέχεια. Το κομμάτι των επιδορπίων θα υπογράφει και πάλι ο Δημήτρης Χρονόπουλος. Εκεί στη Μύκονο, ο Γκίκας Ξενάκης που μεταξύ άλλων ξεχωρίζει και για τη σταθερότητα στις συνεργασίες του, επεκτείνει το συμβόλαιο του με το ξενοδοχείο Andronikos στο οποίο φέτος με σεφ τον Στέργιο Μπίστη υπόσχεται μια δυνατή γαστρονομική εμπειρία με γαλανόλευκα πιάτα, ενώ θα επιμεληθεί για τρίτη χρονιά και το μενού στο I Fratti. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Mykonos Dove στον Πλατύ Γυαλό έχει πάρει επ´ ώμου ο Κωνσταντίνος Σλαμπάκης, αλλά θα τρέξει κι ένα καινούργιο με δημιουργική ελληνική κουζίνα στη Χώρα για το οποίο θα έχουν όνομα από μέρα σε μέρα. Τέλος, ο Μιχάλης Μάρθας θα βρίσκεται στο Mykonos No. 5 Suites & Villas, στον Ορνό υπογράφοντας μια κάρτα με πιάτα που θα κινούνται στον άξονα του κυκλαδίτικου fine dining, ενώ φέτος θα δείξει και τη δυναμική του στο εστιατόριο Narcissus, ο Αργύρης Αγλαμίσης, τον οποίο αν θυμάστε γνωρίσαμε ως έναν από τους ικανότερους και πιο σεμνούς συμμετέχοντες στο Master Chef.
Περνώντας στη Σαντορίνη που απ’ ότι φαίνεται θα μονοπωλήσει κι αυτή τη σεζόν το ενδιαφέρον των foodies ταξιδευτών, να σας υπενθυμίσουμε ότι το εμβληματικό εστιατόριο Selene εντός του ξενοδοχείου Katikies Garden στα Φηρά πλέον, θα έχει από φέτος τη σφραγίδα του Έκτορα Μποτρίνι κι αναμένεται να ανοίξει κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο ανεβάζοντας κατακόρυφα το γαστρονομικό σασπένς στο νησί μια και πρόκειται για μια σημαντική άφιξη...βαρέων βαρών. Τα νέα όμως δεν σταματούν εδώ. Ο ζαχαροπλάστης που μέχρι πρότινος συναντούσαμε στο Μεγάλη Βρεταννία, Ευγένιος Βαρδακαστάνης έδωσε τα χέρια με το Katikies Garden και το Selene, ετοιμάζοντας το επόμενο βήμα στη καριέρα του. Στις κάναβες του πανέμορφου ξενοδοχείου θα ξεκουράζεται μια αξιοζήλευτη γκάμα κρασιών από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, την οποία σημειώστε ότι την έχει «χτίσει» με πολλή μελέτη ο Master of Wine, Γιάννης Καρακάσης. Εκτός αυτού μαθαίνουμε ότι είναι σε εξέλιξη πολλές συζητήσεις με κορυφαία brand και για το Kirini του ιδίου ομίλου στην Οία, αλλά για αυτό θα επανέλθουμε όταν οριστικοποιηθεί κάτι. Πάντως ο Άγγελος Μπακόπουλος συνεχίζει να επιμελείται το πολλά υποσχόμενο Mikrasia Santorini στο Katikies στην Οία, ενώ με το γοητευτικό ξενοδοχείο Chromata στο Ημεροβίγλι θα συνεργαστεί φέτος ο Δαμιανός Σιδηροκανέλλης.
Μια μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη, πάντως, μας επεφύλασσε για φέτος το καρτποσταλικό Cavo Tagoo Santorini, το οποίο θα υποδεχτεί το διαχρονικό πλέον Vezene, στη θέση του Ovac. Θα έχετε δει έστω σε φωτογραφίες αυτή τη μαγευτική βεράντα, όπου το ηλιοβασίλεμα που πέφτει στην Οία το πιάνει κάποιος...με τα chopsticks. Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα κάνει ο Άρης Βεζενές εκεί. Από τον fine dining χάρτη του νησιού δε μπορεί να απουσιάζει ο ξενοδοχειακός όμιλος Andronis, μια και ο τριάστερος Γάλλος σεφ Emmanuel Renaut ενορχηστρώνει για τέταρτη χρονιά το εστιατόριο Lauda στο πανέμορφο μπαλκόνι του Andronis Boutique Hotel με επικεφαλής στη κουζίνα τον Γιώργο Δόσπρα, ο Στέφανος Κολυμάδης θα ξαναπιάσει το νήμα στο Opson του Andronis Arcadia, αποτίοντας φόρο τιμή με σύγχρονο τρόπο στις γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας κι ο Νίκος Λειβαδιάς μαζί με τον Γιώργο Πλατινό συνεχίζουν το δυνατό γαστρονομικό ντουέτο τους στο εξαιρετικό εστιατόριο Lycabettus. Στον όμιλο παραμένει σταθερός κι αμετακίνητος ένας από τους πιο έμπειρους και παθιασμένους σομελιέ, ο Σωτήρης Κανδύλης.
Στις ίδιες θέσεις μάχης παραμένουν και φέτος τόσο Jean Charles Metayer που έχει αναβαθμίσει αισθητά το εστιατόριο Santoro εντός του εμβληματικού Grace Santorini, o Άνταμ Κοντοβάς για τρίτη συνεχόμενη σεζόν στο καλύτερο από ποτέ εστιατόριο Alali του Astarte Suites και ο Τάσος Στεφάτος ο οποίος εκτός από το πολύ υψηλού επιπέδου Elements στο Canaves Epitome, από πέρυσι τρέχει εξ’ ολοκλήρου και το Petra στο Canaves Oia, οδηγώντας το σε νέες κορυφές. Το ξενοδοχείο St’ Astra Suites, τώρα, τροχοδρομεί αλλαγές, μια και στο εστιατόριο Five Senses θα σερβίρει φέτος τη κουζίνα του Δημήτρη Κοντόπουλου (Scala Vinoteca, Margot). Τα δέκατα γενέθλια του θα γιορτάσει το Idol του Λουκά Κατρή στα Φηρά, το οποίο ανακαινίζεται ριζικά και θα είναι έτοιμο μέσα στον Μάιο, συνεχίζοντας στην ίδια γευστική λογική που συνδυάζει κορυφαίες πρώτες ύλες σε ένα ελληνικό fine casual που θα υπογράψει και φέτος ο Παναγιώτης Γιακαλής. Το Naos, πάλι, στην Οία θα παρουσιάσει φέτος μια νέα γαστρονομική πρόταση του Θοδωρή Κακούλη, ενώ παραμένοντας στον γραφικό οικισμό μαθαίνουμε ότι η Αυγερία Σταπάκη, επιμελείται το μενού του Mia’s Restaurant, με chef de cuisine την Έλλη Μιτράι που είναι χρόνια στην ομάδα της. Αναχωρώντας από τη Σαντορίνη να σας πούμε ότι η Κωνσταντίνα Φάκλαρη επιμελείται το εστιατόριο του ξενοδοχείου Aigialos Niche Residences & Spa που βρίσκεται στα Φηρά, ποντάροντας σε μια δημιουργική προσέγγιση της τοπικής παράδοσης.
Πάμε μια σύντομη βόλτα τώρα στις υπόλοιπες Κυκλάδες. Πολύ θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για το φετινό καλοκαίρι από την Πάρο. Πολύ κοντά στη Νάουσα θα προσαράξει το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο Paros Cove, όπου ο σεφ του αθηναϊκού Aleria, Γκίκας Ξενάκης (φωτό επάνω) ο οποίος θα ντύσει το εστιατόριο Raδa - σεφ στη κουζίνα θα είναι ο Δανιήλ Παπατριανταφύλλου - με ένα δημιουργικών αποχρώσεων ελληνικό σενάριο που θα δίνει έμφαση στην εποχικότητα των πρώτων υλών και στους γευστικούς θησαυρούς του νησιού. Το μπαρ θα επιμελείται ο Βασίλης Κυρίτσης, ραντίζοντας με fine drinking το ατμοσφαιρικό σκηνικό. Έπειτα από τη περσινή «ανάπαυλα» λόγω της πανδημίας, η Galazia Hytra, θα ξανακοχλάσει στο υπερπολυτελές Summer Senses Luxury Resort, στη παραλία της Πούντας με πιλότο τον Τάσο Μαντή. Για ακόμη μια δυνατή σεζόν ετοιμάζεται ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης στο ξενοδοχείο Parilio, αλλά στο νησί θα βρίσκεται κι ο Δήμος Μπαλόπουλος που έχει πιάσει πόστο στο boho αισθητικής bar restaurant Saline, στην Αλυκή. Για να περάσουμε και στη Νάξο, ο Γκίκας Ξενάκης ανεβάζει φέτος κι άλλο τις στροφές στο εστιατόριο Barozzi με τον Κωνσταντίνο Βότανο να εκτελεί το μενού που θα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από τοπικά προϊόντα. Αρκετό ενδιαφέρον φαίνεται όμως να έχει και το εστιατόριο Nomad στη παραλία της Πλάκας, τη κάρτα του οποίου έχει επιμελείται ο Δημήτρης Κοντόπουλος.
Σε δυνατό τέμπο συνεχίζει για το 2021 και η Τήνος, το κυκλαδονήσι που μας έχει εκπλήξει τα τελευταία χρόνια με τη δυναμική του στη γαστρονομία. Ο Δημήτρης Κατριβέσης εκτός από το Thama του στο οποίο ετοιμάζει και για αυτό το καλοκαίρι μεταξύ άλλων ακόμη ένα γαστρονομικό φεστιβάλ με γνωστούς σεφ από τη διεθνή σκηνή, ανοίγει στην Χώρα το Bogan, μια high end βερμουτερία με street food και tapas που θα εμπνέονται από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και προφανώς Ελλάδα. Ανοίγω εδώ κι εγώ μια παρένθεση για να σας πω ότι ο Κατριβέσης ετοιμάζει στην Αγία Νάπα της Κύπρου ένα υπερπαραγωγικό παραθαλάσσιο εστιατόριο, το Riva House Beach, σε ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στο οποίο του χρόνου θα φιλοξενηθούν μεγάλα brands από το εξωτερικό, όπως το περίφημο Atelier του Joël Robuchon. Κλείνει η παρένθεση. Επιστρέφοντας πίσω στην Τήνο, έχουμε ήδη γράψει για το Kalopsia, μια - να το πω έτσι - γκουρμέ ταβέρνα με πιο σινιέ όμως περιτύλιγμα και τον Γιώργο Στυλιανουδάκη να σχεδιάζει μια εξελιγμένη πρόταση comfort ελληνικής κουζίνας. Με το γοητευτικό νησί φλέρταρε και η ομάδα των αθηναϊκών Noah και Lost με αποτέλεσμα να γεννηθεί το Santiago, όπου η τεκίλα και τα τάκος θα πάνε σύννεφο. Η Σίφνος, αν εξαιρέσει κάποιος το Ω3, δεν μας έχει συνηθίσει μέχρι στιγμής σε πιο εξελιγμένα εστιατόρια, αλλά φέτος σαν κάτι παραπάνω να κινείται. Να, για παράδειγμα μαθαίνω ότι ο Jean Charles Metayer (φωτό επάνω από Stavros Kostakis) αναλαμβάνει την επιμέλεια του εστιατορίου Panostria στη Χρυσοπηγή, ενώ ο Γιώργος Σαμοΐλης παραμένει πάντα executive chef του Ω3, αλλά άνοιξε με δυο φίλους του και το Cantina, στο οποίο επιχειρεί μια zero waste και sustainable λειτουργία. Και μόνο για αυτό αξίζει τη προσοχή σας. Επίσης το γεγονός ότι ο Γιάννης Λιόκας θα έχει στην εποπτεία του το εστιατόριο του ξενοδοχείου White Coast στη Μήλο, μας κάνει να στρέφουμε με ενδιαφέρον τους προβολείς μας κι εκεί. Γίνονται όμως κι άλλα ωραία πράγματα στο νησί.
Ιόνιο
Μ’ αυτά και μ’ άλλα φτάσαμε στο Ιόνιο. Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι...το Etrsuco κι από τα μέσα Ιουλίου με ένα Botrini’s του κουτιού στο ξενοδοχείο Angsana Corfu Resort, στις Μπενίτσες. Στη καλοκαιρινή του ατζέντα έβαλε πάντως το νησί κι ο Λευτέρης Λαζάρου που θα υπογράφει το νέο μενού του εστιατόριο White House, στο Καλάμι. Κάπου πήρε το μάτι μου επίσης ότι το βραβευμένο Toula’s Gastronomy στο πανέμορφο Αγνί, το οποίο μάλιστα από πέρυσι βρίσκεται σε ανοδική πορεία ρετουσάρεται αισθητικά. Δε ξέρω λεπτομέρειες, ελπίζω πάντως η κυρία Τούλα Βεργέτη να κάνει και φέτος στη κουζίνα τα μαγικά της. Ο Σπύρος Αγίους επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια θητείας σε εστιατόρια και ξενοδοχεία της Σαντορίνης, στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να αναλάβει το ξενοδοχείο Olivar Corfu Suites στη Μεσογγή. Με μια πρώτη μάτια φαίνεται πανέμορφο. Σημειώστε ότι θα ανοίξει αρχές Ioynίου. Ο Σωτήρης Οικονόμου παραμένει στο δυναμικό του Ikos Resort αλλά δεν θα αφήσει το τιμόνι από το premium ψαροφαγικό Minaas στο Νυδρί της Λευκάδας. Πέρυσι έκανε πολύ ωραία δουλειά εκεί.
Πελοπόννησος
Σημαντικές εξελίξεις θα έχουμε τη σεζόν που είναι ante portas και στη Πελοπόννησο. Ο Θοδωρής Παπανικολάου ετοιμάζει στο ξενοδοχείο Petra & Fos, μια «back to future» όπως διατείνεται ο ίδιος γαστρονομική πρόταση με πυρήνα την ελληνική κουζίνα, στο εστιατόριο Ανερούσα. Ο μπαχτσές θα έχει τα μεσημέρια hard core παράδοση και το βράδυ fine dining. Μέχρι και τα πρωινά θα ρετουσάρει. Ο Γιάννης Παρίκος βρίσκεται ήδη στο Costa Navarino για να ξεκινήσει το γαστρονομικό spread στα εστιατόρια που θα επιμεληθεί - θα επανέλθουμε σχετικά - κι ο Γκίκας Ξενάκης θα αφήσει το μαγειρικό του αποτύπωμα στο ξεχωριστό ξενοδοχείο Dexamenes Seaside Hotel, στη Κουρούτα. Στη κουζίνα θα βρίσκεται ο Σπύρος Δρακούλης. Πάντως ούτε και φέτος θα πάρει ρεπό ο Χρύσανθος Καραμολέγκος. Εκτός από το καθιερωμένο ραντεβού στην υπέροχη Ντομάτα, εντός του Sani Resort ετοιμάζει ένα νέο εστιατόριο στη Πελοπόννησο για το οποίο θα σας μιλήσουμε σύντομα.
Χαλκιδική
Και τώρα που είπα Sani Resort σαν κάπου να είδα τον Fredrik Berselius στα πέριξ. Λέτε να είναι τυχαίο; Το Water Restaurant όμως θα συνεχίσει να έχει σίγουρα τη βαριά υπογραφή του Mauro Colagreco στο μενού, αλλά κι ο Έκτορας Μποτρίνι ανανέωσε το συμβόλαιο του με το ιταλικό Fresco, στο Sani Dunes. Εκτός από το Χαρούπι και τα Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, ο Μανώλης Παπουτσάκης έχει αναλάβει το deli μεζεδοπωλείο Ergon, μπροστά στη μαρίνα. Μπορεί προς το παρόν να μην έχουμε πληθώρα νέων αφίξεων για τη Χαλκιδική, αλλά θα σας πούμε ότι στο δυναμικό του βραβευμένου με τρία αστέρια από τα FNL Best Restaurant Awards, Squirrel, σεφ του οποίου είναι ο Βασίλης Μουρατίδης προστίθεται ο pastry chef Σπύρος Πεδιαδιτάκης, γνωστός από τη θητεία του στη Σπονδή και πιο πρόσφατα από το πολύ επιτυχημένο Ourse στη Γλυφάδα. Τέλος, κάτι αρχίζει να κινείται και στο εμβληματικό Porto Carras που, μετά την πώλησή του, προχωρά δυναμικά το πρόγραμμα της ανακαίνισής του αφού στο Meliton έχει ήδη ολοκληρωθεί η ανακαίνιση δωματίων και εστιατορίων.
Πηγή: fnl-guide.com