ΜΗΛΟΣ

Μήλος

H Αφροδίτη της Μήλου γίνεται παγωτό για καλό σκοπό

 

Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην έρευνα εναντίον του καρκίνου του μαστού

 

Μαρίζα Μάντζιου

 

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας για την ενημέρωση και καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Στην Ισπανία κυκλοφορεί η Venuseta, ένα παγωτό αφιερωμένο στον ίδιο σκοπό.

 

Η Μικρή Αφροδιτούλα ή, στα ισπανικά, La Venuseta. Ένα παγωτό που κυκλοφορεί για να συγκεντρωθούν ποσά για την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

 1627377569479.jpg

 

Η ιδέα και η παραγωγή ανήκουν σε μία δημοφιλή βιοτεχνία παγωτού στη Βαλένθια της Ισπανίας. Η Αφροδίτη της Μήλου με το ένα της στήθος ακρωτηριασμένο, σε ξυλάκι παγωτό. Ένα ωραίο, δροσερό παγωτό γρανίτα με δυνατή γεύση φράουλας και λεμονιού.

 

Οι ωραίες ιδέες, στη διαφήμιση, δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από “mad men” διαφημιστές συγκεντρωμένους σε τεράστια μίτινγκ σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες. Μπορεί να προκύψουν και σε ένα απλό brainstorming της ομάδας μίας φίρμας παγωτού όπως η Helados Bayarri, στην πλαζ Puzol στη Βαλένθια. Μία τέτοια ιδέα, η Αφροδίτη της Μήλου “για καλό σκοπό” έχει γίνει τεράστια επιτυχία στην Ισπανία και εξαπλώνεται.

 

Η Αφροδίτη “La Venuseta”, είναι ένα σύμβολο κλασσικής ομορφιάς συνδυασμένο με ένα σύμβολο της χαράς της ζωής και του καλοκαιριού όπως είναι το παγωτό – μία εικόνα που μεταδίδει αμέσως υγεία και ανεμελιά. Με μία μικρή λεπτομέρεια: Η Αφροδίτη Venuseta, εκτός από τα περίφημα ακρωτηριασμένα της χέρια, εδώ έχει ακρωτηριασμένο και το ένα της στήθος σαν ένδειξη ευαισθητοποίησης απέναντι στις εκατομμύρια γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του παγωτού θα διατεθούν στο Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, το INCLIVA.

 

Επικεφαλής της Bayarri είναι ο Gonzalo Bayarri και η María Jesús González η οποία, μέσα σε έναν χρόνο, θεραπεύτηκε από τον καρκίνο του μαστού χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει μέσα από αυτή την ιδέα: ενημέρωση και πρόληψη. Όπως λέει: “Σκέφτηκα την Αφροδίτη της Μήλου ως σύμβολο της κλασικής ομορφιάς. Στην περίπτωσή της, μια ακρωτηριασμένη ομορφιά, καθώς δεν έχει χέρια. Κάτι που, χωρίς αμφιβολία, το καθιστά ένα μοναδικό και εμβληματικό γλυπτό. Με το να αφαιρέσουμε επίσης το ένα στήθος, προσθέσαμε μια εννοιολογική και συμβολική ανατροπή στη φιγούρα. Η La Venuseta κάνει ορατές και δικαιώνει άλλες ομορφιές πέρα από τους κανόνες”.

 

 

 

Το επάγγελμα της María Jesús είναι επίσης γλύπτρια, κάτι που έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρον το πρότζεκτ, για το οποίο συνεργάστηκε και με την εταιρεία Rosebud. Η αρχική ιδέα ήταν να κυκλοφορήσουν T-shirts με την Αφροδίτη της Μήλου. Υπολογίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια άρχισαν να σκέφτονται να της αφαιρέσουν μαλλιά, να κάνουν μία ουλή στο γλυπτό – όλα είχαν έναν σκληρό συμβολισμό. H ιδέα εξελίχθηκε και τελικά ο illustrator Sergio Mora δημιούργησε την εικόνα της Αφροδίτης, κάτι ανάμεσα σε μαγικό ρεαλισμό και pop art. Παρά την απλότητα της κατασκευής, υπάρχει αρκετή δυσκολία αφού το κάθε παγωτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς αποσπάται από το καλούπι του, κάτι που καθιστά περιορισμένη την ποσότητα παραγωγής. Τώρα, η προσπάθεια να ανταποκριθούν στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση, γίνεται μεγαλύτερη.

 

la-venuseta-0003.jpg 

 

Στο παγωτατζίδικο Bayarri, στην παραλία Puzol της Βαλένθια, πρώτα εμφανίστηκαν τα μπλουζάκια και πουλήθηκαν περισσότερα από εκατό κομμάτια μέσα στις δύο πρώτες ώρες ενώ οι ουρές συνέχιζαν να σχηματίζονται και για τα παγωτά. Ο πρώτος στόχος της Bayarri ήταν να συγκεντρωθούν 10.000 € για το INCLIVA. Η επιτυχία όμως είναι πολύ μεγαλύτερη. Μέσα στις πρώτες μέρες πουλήθηκαν περισσότερες από 1.000 Venusetas – η τιμή της είναι 3,50 € το κομμάτι. Στο ποσόν από τις πωλήσεις θα προστεθεί και το ποσόν από τις πωλήσεις των T-shirts αλλά και από τις εθελοντικές συνεισφορές (Περισσότερα στο www.lavenuseta.es).

 425c4d64538873.5ae07f87d4680.jpg

 

Οκτώβριος: Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

 

Όπως πληροφορεί το Υπουργείο Υγείας, ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο και 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1.600.

 

Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Παρ' όλες όμως τις προόδους στη διάγνωση και τη θεραπεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο στις γυναίκες, και την υπ' αριθμόν τρία αιτία θανάτου συνολικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς από τις χώρες όπου η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η νόσος ελέγχεται πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος στους γειτονικούς ιστούς και λεμφαδένες (τοπικά υποτροπιάζων καρκίνος) ή σε άλλα σημεία του σώματος (μεταστατικός καρκίνος) είναι πολύ περισσότερες. Τα όργανα στα οποία γίνεται συχνότερα μετάσταση είναι τα οστά (συνήθως το πρώτο σημείο μετάστασης), το ήπαρ, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες. Στην περίπτωση αυτή, ο ρεαλιστικός στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και η παράταση της ζωής. Περίπου 50% των ασθενών στις οποίες δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση αναπτύσσουν μεταστατικό καρκίνο του μαστού και ο μέσος χρόνος επιβίωσής τους είναι 18 έως 30 μήνες.

 

Παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού

 

Οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού είναι άγνωστες. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μια γυναίκα:

  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
  • Μέση ηλικία
  • Ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού
  • Μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, για παράδειγμα λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
  • Πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία
  • Παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία, της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και της κατανάλωσης μιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφής.

 245ba364538873.5ae07f87d50fe.jpg

 

Διάγνωση και θεραπεία

 

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

  • Μία σκληρή μάζα που αναπτύσσεται στο μαστό ή στη μασχάλη, η οποία συνήθως είναι ανώδυνη και εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά
  • Μεταβολή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού
  • Αλλαγές στο δέρμα, όπως εμφάνιση κοιλοτήτων, πτυχών ή ερυθρότητας
  • Αλλαγές στη θηλή, όπως ασυνήθιστες εκκρίσεις ή εμφάνιση εξανθήματος γύρω από την περιοχή της θηλής

 

Η πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία και, καθώς η ασθένεια είναι σήμερα ιάσιμη εάν ανιχνευθεί έγκαιρα, είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες,

  • να ελέγχουν τακτικά τον μαστό τους με ψηλάφηση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μετά την 7η μέρα μετά την έναρξη της περιόδου.
  • να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό τους εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στον μαστό. Αυτός όμως δεν είναι λόγος πανικού, καθώς τα περισσότερα οζίδια του μαστού είναι καλοήθη (μη-καρκινικά) και μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς επιπτώσεις
  • να κάνουν μαστογραφία τακτικά. Η μαστογραφία συνιστάται μετά την ηλικία των 50 ετών ή και νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή υφίστανται άλλοι παράγοντες κινδύνου.
  • Σε περίπτωση διάγνωσης, στόχος της θεραπείας είναι να εμποδίσει να εξαπλωθούν τα καρκινικά κύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που έχουν μεταλλαχθεί και πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, και να τα σκοτώσει. Οι κλασικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, πέραν της χειρουργικής επέμβασης (μαστεκτομής), είναι η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία (φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται από το στόμα ή ενδοφλεβίως, συνήθως σε διάφορους συνδυασμούς). Άλλες μορφές θεραπείας περιλαμβάνουν τις βιολογικές θεραπείες, την ορμονοθεραπεία.

 

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ιατρική έρευνα συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους ογκολόγους με περισσότερο «στοχευμένες» θεραπείες, οι οποίες είναι εξαιρετικά επιλεκτικές και εντοπίζουν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στον υγιή ιστό.

 

Πηγή: look.athensvoice.gr

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios