Η οικογένεια Κυριακόπουλου ίδρυσε πριν δεκατείες την Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης.
Η ιστορία της Μήλου συνδέθηκε με όλη την πορεία της οικογένειας, μιας και η εταιρεία αυτή συνέβαλε στη διατήρηση της οικονομικής ζωής του νησιού.
Υπήρξαν δύσκολες φάσεις... Οι απεργίες της δεκαετίας του '70 ... Το αίτημα για το 2% επί του τζίρου.. Διευθυντές χαρισματικοί, διευθυντές δύσκολοι..
Αλλά ήταν πάνω από όλα η κυρία Καίτη
Μετά ο Οδυσσέας..
Η Μήλος, οι Βωξίτες, η εταιρεία
Ηταν αυτοί!
Τους ξέραμε!
Τους βλέπαμε!
Είχανε σπίτι στο νησί
Γκρινιάζαμε, αλλά εκεί τρέχαμε στα δύσκολα.. Και τους βρίσκαμε εκεί.
Δεν γινότανε παντού αυτό..
Με εμάς γινότανε...
Γιατί εμείς είμαστε αυτοί κι αυτοί ήταν οι Κυριακοπουλαίοι...
Και κάπως έτσι περασαν δεκαετίες...
Μετά, ο Οδυσσέας πούλησε το μαγαζί...
Τότε όλοι σκεφτήκαμε,,, Ωρε τι θα γίνει τώρα... ;
Όμως ο Οδυσσέας είπε στους Γάλλους: Οσο είμαι και για κάποια χρόνια δεν αλλάζετε τίποτα σε επίπεδο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
Η Μήλος είναι μαζί με την εταιρεία και η εταιρεία με το νησί...
Δεν ήταν μόνο επειδή αγαπάει το νησι, ακόμη κι όταν έφυγε η κυρία Καίτη
Ηταν γιατί το πίστευε!...
Ο Οδυσσέας ήξερε ότι η επιχειρηματικότητα και η κοινωνία πάνε μαζί.
Οτι όταν κάτι από αυτή την αλυσίδα σπάσει, τότε όλοι χάνουν...
Τώρα πια όλα αλλάζουν...
Ο Οδυσσέας αγάπησε το νησί που μεγάλωσε και περνούσε τα καλοκαίρια και τα φθινόπωρα. Το αγάπησε πέτρα - πέτρα, νταμάρι - νταμάρι, βράχο βράχο...
Ο Οδυσσέας ωστόσο, άφησε παρακαταθήκες για τη Μήλο αλλά και όλη την ελληνική επιχειρηματικότητα...
Ο Λόγος τώρα πια ανήκει στους επίγονους...
Επιχειρηματικά, οικογενειακά και γενικά...
Στους καιρούς που ζούμε, το παρελθόν, δεν είναι σουβενίρ.., δεν είναι φολκλόρ.
Είναι δύναμη!
Είναι καταβολή, κληρονομιά, δίδαγμα, ψυχή, υπόδειγμα, ένταση, προοπτική, ώθηση, τρέλλα!
Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ήταν απίστευτη περίπτωση φωτεινού μυαλού, καλλιέργειας και σπάνιας ψυχής
Το ξέρουν, όσοι μιλούσαν μαζί του, το ξέρουν όλοι όσοι δούλεψαν μαζί του, το ξέρουν όσοι έζησαν έστω και λίγο κοντά του.
Τώρα ο Οδυσσέας, θα ταξιδέψει, όπως πάντα ήθελε να ταξιδεύει... Θα συνεχίζει να γνωρίζει και να μαθαίνει το άγνωστο και να το κάνει τόπο του!
Το μόνο σίγουρο είναι, ότι θα έχουμε πολλούς, μα πάρα πολλούς λόγους να τον νοσταλγούμε.
Οχι απλά να τον θυμόμαστε...
Δεν ξέρουμε σήμερα πόσοι νοιώθουν το κενό...
Εκείνο που καταλαβαίνουμε είναι ότι θα λείψει!
θα λείψει!
Θα λείψει πιο πολύ από όσο σήμερα νομίζουμε...
Κι άλλο ένα κύμα θα σκάσει στα βράχια της Πελεκούδας, θλιμμένο και ορφανό....
............................
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ:
Ο ΣΕΒ με θλίψη αποχαιρετά τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο.
Αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας
Με ανείπωτη θλίψη ο ΣΕΒ αποχαιρετά σήμερα τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο, τον πρώην πρόεδρό του, που έφυγε πολύ νωρίς αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και μια σπουδαία παρακαταθήκη στην επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Άξιος συνεχιστής μιας μεγάλης οικογενειακής επιχειρηματικής παράδοσης, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος συνδύασε με επιτυχία την επιχειρηματική ανάπτυξη με την κοινωνική ευθύνη. Πρωτοπόρος και οραματιστής, με ευρεία μόρφωση και βαθιά γνώση των αρχών του μάνατζμεντ και της σύγχρονης διοίκησης, αντιλαμβανόταν τις εκσυγχρονιστικές ροπές του καιρού του φροντίζοντας να της μεταλαμπαδεύει στην ευρύτερη κοινότητα, επιχειρηματική και κοινωνική. Μέσα από τις γραμμές του ΣΕΒ, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2000-2006, μπόλιασε το επιχειρηματικό κίνημα με ιδέες και με νέους θεσμούς, με διάρκεια στο χρόνο. Θεωρούσε την ανταγωνιστικότητα αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία και στο πλαίσιο αυτό εργάστηκε για την ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας, και την προώθηση της καινοτομίας παντού. Εκτιμούσε ως αναγκαία για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη τη διασύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με την κόσμο των επιχειρήσεων, για αυτό και ενίσχυσε με συνέπεια νέους εκπαιδευτικούς θεσμούς, όπως το ALBA. Πίστευε στους νέους και στήριξε τη νέα γενιά, ιδρύοντας το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (νυν Junior Achievement). Υπήρξε υπέρμαχος του κοινωνικού διαλόγου, και πίστευε ότι μπορούμε να προωθούμε συναινετικές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα της κοινωνίας μας, με καλά τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις. Η συλλογική δράση και προσφορά του αναγνωρίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν εξελέγη αντιπρόεδρος της BusinessΕurope (πρώην UNICE) με ευθύνη τις ευρωμεσογειακές υποθέσεις. Mε την Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Επιχειρήσεων που καθιέρωσε επί της θητείας του, διατράνωσε την πίστη του στην αυτοδέσμευση της επιχειρηματικότητας απέναντι στην πολιτεία και στις ανάγκες της κοινωνίας. Υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας, ενώ με τη δράση του επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι ο ΣΕΒ οφείλει να εκπροσωπεί τα πιο δημιουργικά, ανήσυχα και δυναμικά στρώματα της κοινωνίας μας.
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του ΔΣ ΣΕΒ, σε δήλωσή του, τονίζει: «Ο Οδυσσέας ήταν κοσμοπολίτης, συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος και υπερήφανος Έλληνας είχε την αίσθηση του χρέους και της προσφοράς στην επιχειρηματικότητα και στα κοινά, με αιχμή την παιδεία και τον πολιτισμό. Υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και αίσθηση καθήκοντος τον Σύνδεσμό μας και λάμπρυνε με την παρουσία και τη δράση του την επιχειρηματική μας κοινότητα. Για πολλούς από εμάς, και για εμένα προσωπικά, ήταν μέντορας, γενναιόδωρος φίλος, ειλικρινής συμπαραστάτης. Ξεχώριζε για την ανθρωπιά του και για την πληθωρική και μεταδοτική θετικότητα του».
Ο Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, Πρόεδρος της ΕΕ του ΣΕΒ, επισημαίνει: «Είχα το μεγάλο προνόμιο να γνωριστούμε πολύ νωρίς με τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο και να αναπτύξουμε μια πολύτιμη φιλία. Ο Οδυσσέας και η οικογένειά του με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους να ηγηθώ τη διεύθυνση του κορυφαίου βιομηχανικού ομίλου τους, ως ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος που δεν ήταν μέλος της οικογένειάς τους, και αξιοποιώντας τις γερές υποδομές και το ταλαντούχο ανθρώπινο κεφάλαιο αναπτύξαμε την εταιρία παγκοσμίως. Επίσης, με βοήθησε να ενταχθώ και να συνεισφέρω στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή υπηρετώντας, μεταξύ των άλλων, τις γραμμές του ΣΜΕ και ακολούθως του ΣΕΒ. Η πρακτική της βιώσιμης ανάπτυξης στην οποία πίστευε βαθιά απετέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Για μένα, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος σφράγισε με τη δράση του μια ολόκληρη εποχή και υπήρξε παράδειγμα για όλους μας».
Η Διοίκηση, η Υπηρεσία και τα μέλη του ΣΕΒ εκφράζουν τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Οδυσσέα Κυριακόπουλου.