Μουσταλευριά μόνο με μούστο και αλεύρι
Αν έχεις φρέσκο μούστο αξίζει να φτιάξεις μουσταλευριά, όνομα και πράμα, μόνο με μούστο και αλεύρι γιατί θα γευτείς όλη την νοστιμιά του του φρέσκου χυμού των σταφυλιών!
Υλικά
500 ml. μούστο βρασμένο και κομμένο
55 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το αλεύρι και σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πάρει ελαφρύ ξανθό χρώμα, προσοχή δεν πρέπει να μαυρίσει!
Αφήνουμε το αλεύρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τον μούστο μαζί με το αλεύρι για ένα λεπτό και μεταφέρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει, περίπου 20 λεπτά.
Μεταφέρουμε σε πιάτα ή μπολ, η μουσταλευριά αυτή συνήθως έχει ανοιχτό, “ξανθό” χρώμα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι, τρώγεται κρύα ή ζεστή.
Μουσταλευριά με μούστο, αλεύρι και νισεστέ
Ο συγκεκριμένος τρόπος με νισεστέ και λιγότερο αλεύρι είναι για εμένα ο ιδανικότερος, η μουσταλευριά είναι πιο “αέρινη”, με ελαφριά υφή!
Υλικά
500 ml. μούστο βρασμένο και κομμένο
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 gr. νισεστέ ή κόρν φλάουρ
Εκτέλεση
Βάζουμε την μισή ποσότητα του μούστου σε μια κατσαρόλα και την βάζουμε στην φωτιά σε χαμηλή φωτιά.
Αραιώνουμε το αλεύρι και το νισεστέ με την μισή ποσότητα του μούστου, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε το αλεύρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε χαμηλή θερμοκρασία, σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει, περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Μεταφέρουμε σε πιάτα ή μπολ.
Της ταιριάζουν τα καρύδια, το σουσάμι και κανέλα τρώγεται κρύα ή ζεστή.
Σημειώσεις για τις συνταγές
– Στην μουσταλευριά δεν χρειάζεται να βάλουμε ζάχαρη, εκτός και ο μούστος είναι πολύ ξινός.
– Υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα νισεστέ ή κόρν φλάουρ ανά περίπτωση, η διαφορά θα είναι ελάχιστα γραμμάρια.
– Επιλέγουμε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και δεν βιαζόμαστε να φέρουμε την κρέμα σε δυνατό βρασμό, για τέλειο αποτέλεσμα χρειάζεται σιγανή φωτιά.
– Η κρέμα πρέπει να είναι λεπτόρρευστη γιατί ότι κρυώσει θα σφίξει.