ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Ρεμπέτικο Tango - Δρόμοι Παράλληλοι: Το Σάββατο στο Mandrakia Artis 2024

Στην ιστορία του «σύγχρονου λαϊκού́ τραγουδιού» (όπως ονομάζει  ο Μάνος Χατζιδάκις το ρεμπέτικο)  παρατηρούνται  κοινές και παράλληλες εξελίξεις με τις αντίστοιχες ξένες αστικές λαϊκές μουσικές όπως το tango. Ακόμα και η θεματολογία τους είναι παρεμφερής: μιλάνε για πόνο, για φυλακή́, για παρανομία, για οικονομική́ και ψυχική́ εξαθλίωση, για πικραμένους έρωτες, για τη λαϊκή καθημερινότητα.

Στην Ευρώπη το tango εξέφραζε την πλαστική έκφραση του σώματος, τη γοητεία και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ήταν δημιούργημα των κοινωνιών του υποκόσμου, των πορνείων του Μπουένος Άιρες στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ού αιώνα.  Από το 1880 περίπου, ένα μαζικό κύμα μεταναστών διόγκωσε τον πληθυσμό της πόλης, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα φτωχόσπιτα κοντά στο λιμάνι, ή σε κακόφημες γειτονιές και μέσα σε αυτό το μεθυστικό, πολιτιστικό ανακάτωμα διαφορετικών εθνοτήτων προέκυψε η νέα μουσική που πήρε το όνομα ”tango”. Εύκολος ο παραλληλισμός του είδους με το δικό μας περιθωριακό κάποτε ρεμπέτικο, συχνά υπό διωγμό που παιζόταν σε χώρους όπου σύχναζαν άνθρωποι προερχόμενοι από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, με δικούς τους κώδικες συμπεριφοράς και συνήθειες και που στη συνέχεια που καθιερώθηκε σε αστικό τραγούδι.

 Στο πλαίσιο της συναυλίας μας «Δρόμοι Παράλληλοι», το tango και το ρεμπέτικο παρουσιάζονται, πρωτίστως ως περιθωριακές μουσικές που κατά καιρούς άνθισαν στην παρανομία ή λογοκρίθηκαν, μουσικές που εξέφρασαν το λαϊκό γίγνεσθαι μιας δύσκολης καθημερινότητας των μεταναστών και προσφύγων της εποχής. Αυτό το πάντρεμα των δύο ειδών θα παρουσιαστεί στους θεατές από καλλιτέχνες που θα δοκιμάσουν και διασκευές ρεμπέτικων κομματιών σε tango ρυθμούς.

Η συναυλία αναπτύσσεται μέσα από διαφορετικές θεματικές που ξετυλίγουν το νήμα των παράλληλων δρόμων του tango και ρεμπέτικου: Το άστυ, η καθημερινή επιβίωση, ο άνδρας, η γυναίκα, ο έρωτας, το πάθος, η ουτοπία, ο θάνατος, η ελευθερία και η ίδια η ζωή. Τα ρεμπέτικα, όπως και τα tango, που έχουν μέσα τους τη ρήξη, θα συναντηθούν και θα παρασύρουν τους θεατές στην ιστορία και στους ήχους τους.

Φωνή, αφήγηση: Ειρήνη Δασκαλάκη Ακορντεόν: Αναστασία Γεωργάκη ,Κοντραμπάσσο: Χρυσόστομος Μπουκάλης

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ  12 EURO –  Σημεία προπώλησης : Κύβος-Undrerwear-Τριοβάσαλος, Χρυσόμηλο-Κοσμήματα-Αδάμαντας, Ψιλικά Μαλλιάς- Πολλώνια

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios