Στο καθοριστικό στάδιο για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού που της έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο μπαίνει πλέον η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η εταιρεία αποφάσισε χθες την επίσημη ολοκλήρωση του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού επιλογής στρατηγικού εταίρου για την ενεργειακή αξιοποίηση των τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας, διαγωνισμού που είχε πραγματοποιηθεί αλλά είχε «παγώσει» προ δύο ετών.
Η ολοκλήρωση έγινε με την κατακύρωση στον «υψηλότερο προσφέροντα», την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της θέσης του στρατηγικού εταίρου. Η δεύτερη κοινοπραξία που είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είχε ανακηρυχθεί «αναπληρωματική προσφέρουσα».
Το αντικείμενο της συνεργασίας είναι η ενεργειακή αξιοποίηση των γνωστών τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων (Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων) για τα οποία η ΔΕΗ έχει άδεια εκμετάλλευσης (παρατάθηκε πρόσφατα η περίοδος μίσθωσης από το ελληνικό δημόσιο για τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης στα συγκεκριμένα πεδία).
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού (με το διακριτικό τίτλο «Γεωθερμικός Στόχος Δύο - Μονοπρόσωπη Α.Ε.»), με την έγκριση σύστασης να παρέχεται από το ΥΠΕΝ προ περίπου τριών μηνών. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ειδικού σκοπού ο στρατηγικός εταίρος θα «μπεί» με πλειοψηφικό ποσοστό.
Η εταιρεία ειδικού σκοπού θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, αλλά και τη διαχείριση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις τρεις υπόλοιπες περιοχές, που θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό από τις γεωτρήσεις.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να ξεκινήσει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο γεωθερμικό πεδίο της Μήλου με την προϋπόθεση της εξασφάλισης της έγκαιρης ενημέρωσης και συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το 2025 θα έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δεν εκχωρεί στη θυγατρική της ειδικού σκοπού, αλλά διατηρεί υπό την κυριότητά της τις συμβάσεις εκμετάλλευσης. Αυτή είναι άλλωστε που θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις και όλες τις απαραίτητες εργασίες για την εξασφάλιση παροχής γεωθερμικού ρευστού στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.
Το ρευστό θα πωλείται στον διαχειριστή των μονάδων, σε τιμή που θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Για τα υπόλοιπα τρία γεωθερμικά πεδία (Λέσβου, Νισύρου και Μεθάνων) η αξιοποίηση θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.