ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιβάλλον

Δήμος Μήλου: Βαρύ πρόστιμο για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

 

Την επιβολή προστίμου στον Δήμο Μήλου το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 352.836€, υπέγραψε χθες η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Μαριάννα Νικολαϊδου για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Μαριάννα Νικολαΐδου, υπέγραψε χθες την απόφαση επιβολής προστίμου ύψους 352.836 ευρώ στον Δήμο Μήλου, λόγω παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις στον Δήμο Μήλου λόγω παραβάσεων σχετικά με τη λειτουργία του δημοτικού αποχετευτικού συστήματος στους οικισμούς Τριοβασάλου και Τρυπητής.

Οι κυρώσεις αφορούν την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών λυμάτων στις περιοχές Αγία Στυλιανή και Ντανταλιά, καθώς και την παράνομη δημιουργία τεχνητής λεκάνης μέσα στην κοίτη υδατορέματος και την απόθεση ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων σε αυτή.

1η παράβαση: Η κ. Νικολαΐδου, στην αιτιολόγηση του προστίμου, αναφέρει την αυθαίρετη δημιουργία και επέκταση της τεχνητής λεκάνης στην περιοχή «Αγία Στυλιανή», μέσα στην κοίτη του ρέματος.

Αυτή η ενέργεια, που αύξησε την έκταση της λεκάνης από 25 τ.μ. σε περίπου 200 τ.μ., σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Κ.Ε.Π.ΠΕ., είχε ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσικής κατάστασης του ρέματος και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του ν.1650/1986, όπως ισχύει.

2η Παράβαση: Ανεξέλεγκτη απόθεση υγρών αποβλήτων, που συνοδευόταν από έντονα δυσάρεστη οσμή, στη δημιουργηθείσα τεχνητή λεκάνη, η οποία εκτείνεται περίπου σε 200 τ.μ. Αυτή η λεκάνη βρίσκεται κατά ένα μέρος εντός του γηπέδου της ΜΕΛ και κατά ένα άλλο μέρος μέσα στην κοίτη του γειτονικού ρέματος. Η ανεξέλεγκτη αυτή απόρριψη οδήγησε σε περιβαλλοντική υποβάθμιση, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν.1650/1986, όπως ισχύει.

3η Παράβαση: Χωρίς έλεγχο απορρίπτονταν τα αστικά λύματα του οικισμού “Τριοβασάλου” στη Μήλο, μέσω διαδοχικών φρεατίων και πλαστικού αγωγού Φ120 περίπου, στο σημείο με συντεταγμένες Χ=538766 και Υ=4065554 (σύστημα ΕΓΣΑ ’87), βόρεια της ΜΕΛ. Η ροή των λυμάτων ήταν συνεχής και η οσμή έντονα δυσάρεστη, με απόρριψη εντός ρέματος στη θέση “Ντανταλιά”.

Η πρόσβαση των πολιτών σε αυτό το σημείο διάθεσης ήταν ελεύθερη. Επίσης, στο σημείο με συντεταγμένες Χ=538839 και Υ=4065527, διαπιστώθηκε ότι ο κύριος αγωγός μεταφοράς λυμάτων από το αντλιοστάσιο προς τη ΜΕΛ ήταν αποσυνδεδεμένος χωρίς εμφανή ζημιά και χωρίς καμία ροή λυμάτων. Δεν εφαρμόστηκε καμία μέθοδος απολύμανσης πριν τη διάθεση, κατά παράβαση της Κ.Υ.Α. 145116/2011, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

4η Παράβαση: Χωρίς επεξεργασία απορρίπτονταν τα αστικά λύματα με έντονη δυσοσμία στο ρέμα στην περιοχή “Αγία Στυλιανή”, στο σημείο με συντεταγμένες Χ=538600 και Υ=4065053 (ΕΓΣΑ ’87), μέσω παρακαμπτήριου αγωγού από τον διερχόμενο αποχετευτικό αγωγό που μεταφέρει τα λύματα του οικισμού “Τρυπητή” στη ΜΕΛ.

Αυτή η ανεξέλεγκτη διάθεση προκάλεσε περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Ο Δήμος Μήλου διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει διοικητική προσφυγή κατά της απόφασης ενώπιον του υπουργού Περιβάλλοντος ή του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου.

ΨΨΣΚΟΡ1Ι-ΜΝΚ.pdf

 

 

Πηγή:dimosio.gr

Ακολουθήστε μας