Κύριε Δήμαρχε, συμπολίτες της Μηλου,
Όπως γνωρίζετε, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει 2 γεωτρησεις στο γεωθερμικό πεδίο υψηλής θερμοκρασίας της Μήλου με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.Είναι προφανές ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δεν λαμβάνει υπόψη της τηνπάγια και ομόφωνα αρνητική τοποθέτηση του Δήμου Μήλου στην εκμετάλλευση του συγκεκριμένου γεωθερμικού πεδίου, λόγο των σοβαρών κινδύνων που προκύπτουν για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού.Οι κίνδυνοι αυτοί,σύμφωνα με τεκμηριωμένες επιστημονικές ανακοινώσεις, διακρίνονται ως εξής:
1. Η χημική σύσταση του γεωθερμικού ρευστού περιλαμβάνει τοξικά και επικίνδυνα στοιχεία σε μεγάλη ποσότητα. Τέτοια είναι το Υδρόθειο (H2S), το Αρσενικό (As), βαρέα μέταλλα όπως ο Μόλυβδος (Pb) και ο Ψευδάργυρος (Zn), καθώς και ραδιενεργά στοιχεια. Η πίεση του ατμούείναι πολύ μεγάλη, της τάξεως των 40bar ή περισσότερο. Οποιαδήποτε διαρροή ατμού υψηλής πίεσης κατά την φάση της διάνοιξης ή της εκμετάλλευσης της γεώτρησης θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρό κίνδυνογια την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον του νησιού.
2. Η γεωμορφολογία του εδάφους το οποίο είναι κατακερματισμένο μεπολλά γεωλογικά ρήγματα και η υπάρχουσα φυσική σεισμικότητα της περιοχής λόγω ηφαιστειογενούς προέλευσης, είναι συνθήκες που επαυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης σεισμών από την γεωθερμική εκμετάλλευση. Είναι γνωστό και επαρκώς τεκμηριωμένο ότι σε πολλά γεωθερμικά πεδία παρατηρούνται σεισμικές δονήσεις σχετιζόμενες με την μεταβολή των πιέσεων και των θερμοκρασιών στις γεωτρήσεις παραγωγής και επανεισαγωγής του γεωθερμικού ρευστού. Επίσης, σε σπανιότερες περιπτώσεις, μπορεί να συμβεί καθίζηση του εδάφους για τους ίδιους λόγους.
3. Η υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του νησιού, στα πλαίσια των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως γνωρίζετε στο νησί λειτουργεί επί πολλές δεκαετίες μεγάλη εξορυκτική Βιομηχανία, η οποία έχει συνεισφέρει, και εξακολουθεί να συνεισφέρει σημαντικά, τόσο στην Εθνική όσο και στην τοπική οικονομία. Ωστόσο η δραστηριότητα αυτή έχει δημιουργήσει επιβάρυνση στο περιβάλλον η οποία τεκμηριώνεται και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2109/21-09-2011), με τίτλο " Μέτρα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού της Νήσου Μήλου από βλάβες προκαλούμενες από την διάχυση υπέρλεπτων περλίτη σε αέριο ή υδάτινο περιβάλλον προερχόμενων από εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή ". Με αυτά τα δεδομένα, μία νέα βιομηχανική δραστηριότητα όπως είναι η μεγάλης κλίμακας εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής θερμοκρασίας του νησιού θα έχει σημαντικές και αθροιστικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και την βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Δήμος μας πρέπει πάνω από όλα να προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων και να διασφαλίσει την βιώσιμη ανάπτυξη στο νησί. Για τους παραπάνω λόγους γνωμοδοτούμε ότι θα πρέπει να προβεί άμεσα σε ενέργειες,προκειμένου να εμποδίσει τα πειράματα με τον ατμό υψηλής πίεσης δίπλα στα σπίτια μας. Οι ενέργειες που προτείνουμε είναι:
1. Επιστολές διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ΔΕΗ Ανανεώσιμες και άλλους φορείς, όπου θα εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους ο Δήμος διαφωνεί με την διενέργεια γεωτρήσεων στο γεωθερμικό πεδίο υψηλής θερμοκρασίας.
2. Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της άδειας για πραγματοποίησηγεωτρήσεων από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες,με αιτιολογία τις ιδιαίτερες συνθήκες που συνυπάρχουν στο γεωθερμικό πεδίο της Μήλου, δηλαδή:
α ) Η επικίνδυνη χημική σύσταση του γεωθερμικού ρευστού.
β ) Οι ιδιαίτερα υψηλές πιέσεις του ταμιευτήρα υψηλής θερμοκρασίας.
γ ) Τα πολυάριθμα γεωλογικά ρήγματα στην περιοχή.
δ ) Το μικρό μέγεθος του νησιού και αντίστοιχα μικρή απόσταση του πεδίου από τις κατοικημένες περιοχές.
ε ) Την υπάρχουσα περιβαλλοντική ρύπανση στο νησί, λόγω αθροιστικών επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων.
Η συνύπαρξη όλων των ανωτέρω συνθηκών καθιστά τόσο την διάνοιξη γεωτρήσεων, όσο και την εκμετάλλευση του πεδίου με την τεχνολογία των γεωτρήσεων παραγωγής και επανεισαγωγής,μια επικίνδυνη βιομηχανική δραστηριότητα κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Οι εργασίες μπορούν να προκαλέσουν διαρροή γεωθερμικού ρευστού υψηλής πίεσης, πράγμα που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Αυτόμπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους κατοίκους και να βλάψει σοβαρά το περιβάλλον του νησιού.
3. Δημοσιοποίηση του προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί με συμβολικό αποκλεισμό και παύση κάθε δραστηριότητας για μία ημέρα. Συμμετοχή των δημοτών σε εκδήλωση διαμαρτυρίας και προσκλήσειςσε ΜΜΕ και περιβαλλοντικούς φορείς.
4. Συνεργασία με κατάλληλο νομικό σύμβουλο προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η δυνατότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με αιτιολογία ότι η σχεδιαζόμενη νέα βιομηχανική δραστηριότηταστο νησί από την ΔΕΗ Ανανεώσιμεςγια παραγωγή 100MWηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία:
α) Υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα του νησιού.
β)Καταστρατηγεί τις αρχέςτης ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξηςτης Μήλου.
γ) Θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.
Για τους λόγους αυτούς παραβιάζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων του νησιού να ζουν υγιείς και με ευημερία στον τόπο τους.
5. Σε επόμενη φάση, και αφού βρίσκεται σε εξέλιξηη προσφυγή στο ΣτΕ, μπορεί να εξεταστεί από επιστημονική επιτροπή μία εναλλακτική πρόταση που θα αφορά μικρής κλίμακας εκμετάλλευσητης γεωθερμίας για την κάλυψη των τοπικών αναγκων, μετεχνολογία που θα είναι αποδεδειγμένα ασφαλήςκαι δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.
Σοφικίτης Θεμιστοκλής
Τεχνολόγος Ηλεκτρολόγος/Ενεργειακός Μηχανικός.