AΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ 377/12.11.2018 του κ. Γρ.Μπελιβανάκη:
Χθές, 11 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου στην Πλάκα, ο κ. Παύλος Σωκρ. Κοτρωνάκης, αρχαιολόγος, ιστορικός, έκανε μια ομιλία για τον Α΄ Παγκόσμιο Πολεμο, 1914-1918, με την ευκαιρία της επετείου των 100 ετών απο την λήξη της φοβερής εκείνης σύρραξης.
Μετά από μία εισαγωγική παρουσίαση του ομιλητή από τον πρόεδρο του Μορφωτικού κ. Λουκιανό Κόμη -τον οποίο συνεδραμαν εις την όλη οργάνωση τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. και κυρίως ο γιατρός κ. Ηλίας Σουρίδης, η κα Αγγελικη Διαγγέλη, ο κ. Νίκος Θεοδ. Νίνος (Γαλάνης) κ.α.- έλαβε τον λόγο ο κ. Κοτρωνάκης.
Ο ομιλητής, επί μιάμιση ώρα συνεχώς ανέπτυσε από στήθους το θεμα του με συνοδεία πλήθους σπάνιων φωτογραφιών, καθηλώνοντας το κοινό του που δεν έδειξε κανένα σημείο κόπωσης. Διότι το θέμα ήταν πολύ ενδιαφέρον, οι παλιές φωτογραφίες συναρπαστικές, ο λόγος του ομιλούντος, σαφής και ρέων. Όσοι δεν ήλθαν, και ήσαν πολλές οι χτυπητές απουσίες, έχασαν.
Οφείλομε χάριτες στον Μορφωτικό και τον ομιλητή, για την ενημέρωση που μας έκανε σε ένα θέμα που ενδιέφερε ιδιαίτερα την Μήλο, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τον πόλεμο αυτό, αφού υπήρξε ναυτική βάση των Αγγλογάλλων. Των οποίων η μνήμη ακόμη διατηρείται στον πληθυσμό του νησιού τόσον διότι υπάρχει έντονη η προφορική παραδοση όσο και διότι διατηρούνται ακόμη και μνημεία της εποχής εκείνης όπως η Κολώνα των Αγγλογάλλων (αντίγραφο) στον Αδάμαντα,το Γαλλικό Νεκροταφείο στην Μπομπάρδα, το κτήριο του Γαλλικού Νοσοκομείου, κ.α. επίσης στον Αδάμαντα. Μερικά αντικείμενα, εκτίθενται και στο Πολεμικό Μουσείο Μήλου, στου Φλάρη.
Δοθέντος μάλιστα ότι εκ μερους του Κράτους ή του Δήμου δεν υπήρξε καμμία ευαισθησία για τον εορτασμό της επετείου αυτής (όπως γίνεται αυτές τις ημέρες σε όλη την Ευρώπη, και το βλέπομε στις τηλεοράσεις μας, μέχρι και ο Τραμπ ήλθε στην Ευρώπη γιαυτόν τον λόγο) ο Μορφωτικός, καίτοι δρών εις την σφαίραν του ιδιωτικού δικαίου, και με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, έσωσε και την τιμήν των όπλων για τη Μήλο.
Ο Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
και μια ακόμη σχετική επιστολή
Συναφώς προς το θέμα, που συγκλονίζει όλο τον κόσμο τις ημέρες αυτές, η κα Έλενα Χαλκουτσάκη, αρχιτέκτων, μας έστειλε τις εξής χρήσιμες πληροφορίες ύστερα από τις δημοσιεύσεις μας για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αγαπητέ Γρηγόρη
Σχετικά με ένα Μνημείο για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο:
Στη Λιέγη του Βελγίου, σε σημαντικό για την πόλη λόφο μνημειακών κατασκευών, υπάρχουν τα μνημεία (τεσσάρων) Ερωπαϊκών χωρών, απ΄αυτές που είχαν συμμετοχή στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Μνημείο της Ελλάδας που είχε εγκαινιασθεί πριν από 25 χρόνια περίπου, με παρελάσεις Ευζώνων μας και μπάντες φιλαρμονικής, είχε φιλοτεχνηθεί από τον αείμνηστο Γ. Νικολαΐδη, Γλύπτη και τότε Πρύτανη της Ανωτ. Σχολής Καλών Τεχνών.
Περιλάμβανε μία μεγάλη μνημειακή σύνθεση με λαξευμένο σε μάρμαρινες μεγάλες πλάκες μεγάλο μέρος από τον Επιτάφιο του Περικλέους και μαρμάρινο τύμβο με δεκάδες μεταλλικές αρχαίες περικεφαλαίες, ακριβή αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος όλων των τύπων που υπήρχαν στην Αρχαιότητα, τα οποία είχε φιλοτεχνήσει ο αείμν. Ν. Κερλής Γλύπτης από την Τήνο .
Το μαρμάρινο τμήμα του έργου είχε κατασκευάσει ο επίσης Τήνιος Γλύπτης Ν. Παρασκευάς.
Δυστυχώς, τις φωτογραφίες πρέπει ακόμη να ψάξω να τις βρω, διότι δεν τις έχω σε πρώτη ζήτηση.
Προσωπικά συμμετείχα στην ομάδα της τοποθέτησης του έργου στο χώρο και θυμάμαι με θαυμασμό το σημαντικό αυτό μνημείο, το οποίο ίσως κανείς σήμερα δεν ξέρει στη χώρα μας.
Έλενα Χαλκουτσάκη
Υ.Γ.
Πρόκειται για τον Επιτάφιο του Περικλέους, όπως μας τον παραδίδει ο Θουκιδίδης. Όχι βέβαια όλο το κείμενο, που αριθμεί 2000 λέξεις περίπου, αλλά μεγάλο μέρος του, που ήταν λαξευμένο σε μεγάλες μαρμάρινες πλάκες αναρτημένες στους πλευρικούς τοίχους του Μνημείου, στα Αρχαία, με κεφαλαία γράμματα. Το έργο μεταφέρθηκε με νταλίκα από την Ελλάδα και συναρμολογήθηκε από τους καλλιτέχνες, βοηθούντων και Βέλγων μαρμαροτεχνητών. Εργασία νυχθημερόν επί μία εβδομάδα υπό το φως και προβολέων. Σημαντική προσπάθεια και αποτέλεσμα άριστο.
Η φωτογραφία που παραθέτομε εδώ, από το μνημείο της Λιέγης, και μάλιστα σε στιγμιότυπο, μάλλον από τα εγκαίνια του ελληνικού μνημείου, προέρχεται (μεταξύ πολλων άλλων) από την google, και στον σύνδεσμο: https://www.protothema.gr/greece/article/408825/ithiki-anagnorisi-tis-ellados-70-hronia-meta-tin-lixi-tou-a-pagosmiou-polemou/ όπου διαβάζει κανείς και το πολύ ενδιαφέρον ιστορικό για το μνημείο αυτό.
foto - Miloslife.gr