ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός

Πότε θα πάρει ξανά μπροστά ο Τουρισμός, πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία

Η επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς θα μπορούσε, εφόσον οι συνθήκες δημόσιας υγείας το επιτρέψουν, να ξεκινήσει από τον Αύγουστο, ενώ η ουσιαστική προσπάθεια ανάκτησης των απωλειών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Τα παραπάνω εκτίμησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος σε συνέντευξη τύπου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

"Ο αισιόδοξος στόχος είναι να υπάρξει επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας το 3ο τρίμηνο, πιθανόν από τον Αύγουστο και κατά το 4ο να ανακτηθεί μέρος των απωλειών. Προσπαθούμε να εκτιμήσουμε πότε θα ξεκινήσει ξανά  η οικονομία, ποια είναι η επόμενη δέσμη μέτρων, πώς θα κινηθεί ο Τουρισμός φέτος και το 2021. Η οικονομία θα πρέπει να λειτουργήσει για να μπορέσει σε βάθος χρόνου να επανέλθει η κανονικότητα" σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Όπως είπε, υπάρχουν δύο κρίσιμα θέματα για την τουριστική αγορά. Το ένα είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων του χώρου και η προστασία της απασχόλησης, όπου είναι αναγκαία η χρηματοδοτική στήριξη και η παροχή ρευστότητας, και το δεύτερο είναι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας για την ανάκτηση των τουριστικών κρατήσεων, με ένα στοχευμένο πλάνο προβολής. Εκτίμησε παράλληλα πως η τουριστική βιομηχανία θα χρειαστεί 1,5-2 δισ. ευρώ για να μπορέσει και πάλι να πάρει μπροστά. 

"Ένα μεγάλο ζήτημα είναι η προστασία των εργαζομένων, καθώς και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, δεν θα τεθούν σε λειτουργία όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις και κάποιες εποχικής λειτουργίας δεν θα δουλέψουν" συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος. 

"Δεν υπάρχει εικόνα για το πόσες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Αυτή τη στιγμή όλοι κάνουν πλάνα για να ανοίξουν. Είναι ακόμη νωρίς για να πούμε". 

Η επόμενη ημέρα

"Θα βγούμε τραυματισμένοι αλλά έχουμε φτιάξει τις κατάλληλες δομές, έχουμε εργαλεία και το brand name για να επανέλθουμε" σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. "Κανείς δεν μπορεί να πει πως το 2021 θα είναι σαν το 2019, ίσως χρειαστεί μια τριετία για να φτάσουμε στις τάσεις που υπήρχαν πριν τον κορονοϊό" επεσήμανε όμως.

Προέβλεψε πως πιθανότητα στα ξενοδοχεία θα τους επιτραπεί να ανοίξουν στα τέλη του Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολόγησης είπε πως είναι επιβεβλημένη η μείωση των φορολογικών συντελεστών στον Τουρισμό, έστω κι αν είναι προσωρινή λόγω δημοσιονομικών στόχων. Ο ΣΕΤΕ ειδικότερα έχει προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% από 1/7/2020 έως 31/12/2020, τη μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13% για το ίδιο χρονικό διάστημα και την ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής.

Ένα επιπλέον κρίσιμο ζήτημα είναι επίσης τι θα γίνει με τις μεγαλύτερες για τον ελληνικό Τουρισμό "δεξαμενές" πελατείας, όπως η Γαλλία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ που βρίσκονται λόγω κορονοϊού στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας. "Δεν ξέρω εάν οι χώρες αυτές θα επιτρέψουν τα ταξίδια ή εάν εμείς θα θέλουμε να τους δεχτούμε. Θα πρέπει να δούμε τι είδος απαγορεύσεις και περιορισμοί θα υπάρχουν και τι θα γίνει με τα "πιστοποιητικά ανοσίας" υπογράμμισε.

Για τον λόγο αυτό, θα υπάρξει στροφή στον εσωτερικό Τουρισμό, όπου όμως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ενίσχυσή του, αλλά και σε νέες αγορές. Τέτοιες για παράδειγμα είναι το Ισραήλ, η Κύπρος, ο Λίβανος, τα Βαλκάνια και οι αραβικές αγορές.

Για το voucher 18μηνης διάρκειας τέλος, αντί για επιστροφές προκαταβολών, που προωθεί το υπουργείο Τουρισμού, ο κ. Ρέτσος είπε πως η σύσταση του ΣΕΤΕ στα μέλη του θα είναι να δώσουν παράλληλα ένα επιπλέον κίνητρο στους πελάτες, όπως μια εξτρά παροχή.

 

 

capital.gr

Ακολουθήστε μας