Δύσκολη και… μακρινή θεωρείται πλέον από τους επιχειρηματίες της αγοράς η ανάκαμψη της ταξιδιωτικής ροής, τουλάχιστον από τις χώρες που αποτελούν τις κύριες "δεξαμενές" τουριστών για την ελληνική αγορά: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία αλλά και Γερμανία, από όπου φτάνει αεροπορικώς στους ελληνικούς προορισμούς περίπου το 1/3 των ξένων τουριστών.
Η στροφή στον εσωτερικό Τουρισμό, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναμένεται να συνοδευτεί από προσφορές στις τιμές των καταλυμάτων από τους ξενοδόχους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, προκειμένου να μείνουν ανοικτά και δέσμης κινήτρων από το υπουργείο Τουρισμού, θεωρείται από παράγοντες του χώρου μια διέξοδος για τη μείωση των απωλειών σε έσοδα και πληρότητες που έχουν προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Και αυτό όμως υπό προϋποθέσεις, με κυριότερη την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας, αλλά και τη οικονομική δυνατότητα για διακοπές.Κρίσιμη η αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων.
Το βέβαιο είναι πως η ζημία στις τουριστικές εισπράξεις θα είναι μεγάλη. Όπως εξηγούν φορείς του χώρου, το ύψος της θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό από το πότε θα γίνει η αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων, τόσο στον εξερχόμενο τουρισμό από τις χώρες – αγορές μας, όσο και στον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα, αλλά και την κατάσταση της τουριστικής αλυσίδας μετά την άρση των μέτρων (αεροπορικές εταιρείες, tour operators, ξενοδοχεία κλπ.).
Ήδη tour operators, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν έστω κάποια κίνηση από τη φετινή χαμένη σεζόν, ζητούν από τους ξενοδόχους μεγάλες μειώσεις, που φτάνουν μέχρι και το 50%, στις τιμές των δωματίων, για να καταστούν οι ταξιδιωτικές προσφορές ανταγωνιστικές. Επιχειρήσεις σε προορισμούς που σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τον εξερχόμενο Τουρισμό και από τα συμβόλαια με tour operators (όπως Κρήτη, Ρόδος, Κως, νησιά του Ιονίου) βάζουν στη "ζυγαριά" κατά πόσο συμφέρει να δεχθούν τις μειωμένες τιμές ή να μην ανοίξουν καθόλου για τη φετινή περίοδο.
Τα πάντα θα εξαρτηθούν, όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες, από το πότε θα αντιμετωπιστεί η πανδημία από υγειονομική άποψη σε επαρκή βαθμό, ώστε οι πολίτες ανά τον κόσμο να αισθανθούν ξανά ασφαλείς να ταξιδέψουν, αλλά και από το εάν θα υπάρχουν από την πλευρά της Ελλάδας περιορισμοί στις αφίξεις επισκεπτών από συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού με πολλά κρούσματα.
Η προσοχή στρέφεται και στην στρατηγική που θα ακολουθηθεί το 2021, τόσο σε επίπεδο χρηματοδοτικής στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και της απασχόλησης, όσο και στοχευμένης προβολής για την επαναφορά της ζήτησης. Θεωρείται όμως πως θα χρειαστεί τουλάχιστον μια τριετία για να επιστρέψει η δυναμική της ζήτησης που υπήρχε τη χρονιά που πέρασε.