Η βόρεια πλευρά του νησιού δεν έχει μόνο το πολυπαινεμένο Σαρακήνικο, μα κι άλλες ομορφιές, που είναι κι εύκολα προσβάσιμες
Ως ένα από τα ομορφότερα και πιο ξεχωριστά νησιά των Κυκλάδων, η Μήλος έχει πολλές γωνιές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, οι οποίες ανακαλύπτονται από ολοένα και περισσότερους ταξιδιώτες κατά τα τελευταία χρόνια –τόσο Έλληνες, όσο και επισκέπτες ερχόμενους από χώρες του εξωτερικού.
Αλλά το βόρειο τμήμα του νησιού, καλώς ή κακώς, έχει ταυτιστεί σχεδόν με το απόκοσμο τοπίο του Σαρακήνικου: η παραλία αυτή, άλλωστε, αφήνει τους πάντες (δικαίως) εντυπωσιασμένους με τα κατάλευκα, απογυμνωμένα από κάθε βλάστηση, ηφαιστειακά της πετρώματα, όπως και με τα σπήλαια που έχει σμιλέψει η διάβρωση κατά μήκος της ακτής. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, τόσο για την ίδια τη Μήλο, όσο και γενικότερα για τις Κυκλάδες.
Το βόρειο κομμάτι του νησιού, ωστόσο, έχει κι άλλες ομορφιές, πέρα από το Σαρακήνικο. Εδώ, άλλωστε, βρίσκεται και η πρωτεύουσα της Μήλου, ενώ πολύ κοντά της εντοπίζεται μία ακόμα ονειρεμένη παραλία: η Πλάθιενα με τη χαρακτηριστική, λευκή άμμο, η οποία ξεδιπλώνεται σε έναν γραφικό όρμο με κρυστάλλινα νερά.
Ένας όρμος με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά
Όπως είπαμε, η παραλία με το ιδιαίτερο, μηλιώτικο τοπωνύμιο Πλάθαινα εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα της Μήλου, στο δυτικό της κομμάτι –όχι αυτό δηλαδή όπου βρίσκεται το Σαρακήνικο, μα το απέναντί του. Το οποίο δεν είναι τόσο τουριστικώς αναπτυγμένο, ωστόσο βρίσκεται πολύ κοντά στην Πλάκα, την πρωτεύουσα του νησιού.
H Πλάθιενα ξεδιπλώνεται εντός ενός όρμου περιτριγυρισμένου από βράχους, οι οποίοι λειτουργούν ως φυσικά προστατευτικά ενάντια στους ανέμους, διατηρώντας τα νερά ήρεμα. Σχετικώς ήρεμα, τέλος πάντων, γιατί η αλήθεια είναι ότι, αν φυσήξουν βοριάδες, η περιοχή πιάνει κύμα, που δυσχεραίνει αρκετά το κολύμπι.
Η παραλία εντυπωσιάζει άμεσα το μάτι με τους ονειρεμένους της χρωματικούς συνδυασμούς, καθώς η ψιλή άμμος έχει ένα χαρακτηριστικά λευκό χρώμα (ή λευκόχρυσο, σε ορισμένα σημεία), το οποίο δημιουργεί σαγηνευτική αντίθεση με το τιρκουάζ της θάλασσας. Τα νερά εδώ είναι ρηχά (βαθαίνουν στη συνέχεια, αλλά ομαλά), κάτι που καθιστά την Πλάθιενα κατάλληλη και για οικογένειες με μικρά παιδιά. Στα ανοιχτά, επίσης, πέρα από τα όρια του όρμου, μπορείτε να διακρίνετε καθαρά τις ακατοίκητες βραχονησίδες που οι ντόπιοι ξέρουν ως «Ακραδιές», «Ακράδια» ή «Ακραθιές» –πρόκειται για το Ακράθι και τη Μικρή Ακραδιά.
Κάτι ακόμα που αξίζει να κάνετε φτάνοντας στην Πλάθιενα, σύμφωνα με τους τακτικούς θαμώνες της παραλίας, είναι να φροντίσετε να παραμείνετε μέχρι αργά το απόγευμα, προκειμένου να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα. Θεωρείται ένα από τα ομορφότερα της Μήλου, με το πορτοκαλί των ηλιακών ακτίδων να προσθέτει μία ακόμα χρωματική διάσταση στην όλη χρωματική γοητεία που εκπέμπει το τοπίο.
Στην ακτή δεν υπάρχει ιδιαίτερη βλάστηση, πέρα από μερικά αλμυρίκια, τα οποία προσφέρουν τον φυσικό τους ίσκιο. Ερχόμενοι εδώ, θα δείτε ότι ένα μέρος της παραλίας είναι οργανωμένο, διαθέτοντας ομπρέλες και ξαπλώστρες. Εάν σας αρέσει ο ανοργάνωτος παραθερισμός, ωστόσο, θα βρείτε και κάμποσο χώρο ώστε να αράξετε με τον δικό σας εξοπλισμό.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κρύο νερό ή για κάτι φαγώσιμο, αφού το beach bar Plathiena Foodies Beach Bar «Sunrise to Sunset» λειτουργεί καθημερινά κατά τη θερινή σεζόν (από τις 9 το πρωί, ως τις 9 το βράδυ). Εδώ θα βρείτε και καλό καφέ, πρόσβαση στο ίντερνετ, αλλά και κουζίνα εμπνευσμένη από την εγχώρια παράδοση, στηριγμένη σε ποιοτικές πρώτες ύλες, ντόπιας προέλευσης. Το μπαρ, επίσης, φτιάχνει και κοκτέιλ.
Πώς θα έρθετε στην Πλάθιενα
Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, η Πλάθιενα βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Πλάκα της Μήλου, από την οποία απέχει κάτι λιγότερο από 3 χιλιόμετρα. Από το 2022, μάλιστα, ο Δήμος Μήλου φρόντισε ώστε να είναι επισκέψιμη και από ΑμεΑ.
Η πρόσβαση εξασφαλίζεται μέσω ενός στενού, ελικοειδούς δρόμου, τον οποίον θα διανύσετε αρκετά εύκολα εάν έρθετε εδώ με αυτοκίνητο –θα σας πάρει γύρω στα 5 λεπτά, περνώντας σας και από το όμορφο εκκλησάκι που οι κάτοικοι της Πλάκας ξέρουν ως Παναγιά του Λάμαρη. Κάποιοι, επίσης, διαλέγουν να έρθουν στην Πλάθιενα διά θαλάσσης, είτε με δικό τους σκάφος, είτε με κάποιο από τα θαλάσσια ταξί του νησιού.
Πηγή:travel.gr