Λίγο πριν εκπνεύσει το 2024, ο Δήμος Μήλου έχει ήδη αρχίσει τον σχεδιασμό του για την επόμενη χρονιά, επικεντρώνοντας στη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών για το 2025. Τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων την περασμένη τουριστική περίοδο δεν κατάφεραν να έχουν ναυαγοσώστες σε όλες τις παραλίες, και με αυτό το πλάνο, ο Δήμος Μήλου στοχεύει να αποφύγει αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και καθορίστηκαν οι όροι του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες για την περίοδο Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2025. Οι παραλίες που συμπεριλαμβάνονται είναι οι Παλιοχώρι, Προβατάς, Φυριπλάκα, Αχιβαδόλιμνη και Παπικινού, με συνολικό προϋπολογισμό 272.652,44 ευρώ.
Ο Δήμος Μήλου θα προβεί σε ανοικτό διαγωνισμό, με κριτήριο ανάθεσης τη συμφερότερη οικονομικά προσφορά βάσει τιμής για το σύνολο της υπηρεσίας, προς έναν ανάδοχο που διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό και τεχνογνωσία για την καλή εκτέλεση της σύμβασης.
Χώρος συμβατικής εργασίας
Σύμφωνα με την απόφαση του Λιμεναρχείου Μήλου, οι πολυσύχναστες παραλίες που ορίζονται ως χώροι συμβατικής εργασίας του αναδόχου είναι οι:
Παραλία «Αχιβαδόλιμνη» (Δυτικό μέρος)
Παραλία «Παλιοχώρι»
Παραλία «Προβατά»
Παραλία «Φυριπλάκα»
Παραλία «Παπικινού» (η παραλία μεταξύ των Κ.Υ.Ε. «Ω! Χαμός» και «Lydia»)
Οι ναυαγοσώστες θα είναι εφοδιασμένοι με ταχύπλοο ανά ναυαγοσώστη, σε ετοιμότητα καθημερινά για παροχή άμεσης βοήθειας. Τα παρατηρητήρια θα επανδρωθούν με επαγγελματίες ναυαγοσώστες, οι οποίοι θα εργάζονται καθημερινά (συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών) από τις 10:00 έως τις 18:00, και θα εποπτεύουν συνολικό μήκος παραλίας 400 μέτρων.
Ο Δήμος Μήλου θα είναι υπεύθυνος για την προμήθεια έξι βάθρων ναυαγοσώστη και τα απαραίτητα υλικά για την οριοθέτηση των παραλιών.
Υποχρεώσεις ναυαγοσωστών
Στον διαγωνισμό αναφέρονται και οι υποχρεώσεις των ναυαγοσωστών:
Βρίσκονται σε ετοιμότητα με ένδυμα κολύμβησης καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.
Παρακολουθούν τους λουόμενους και είναι έτοιμοι να παράσχουν βοήθεια.
Ενημερώνουν άμεσα σε περίπτωση έκτακτης απουσίας.
Μεριμνούν για την τοποθέτηση και απομάκρυνση των κώνων.
Διατηρούν τον εξοπλισμό σε καλή κατάσταση και ενημερώνουν για τυχόν βλάβες.
Αναγκαίος εξοπλισμός
Οι ναυαγοσώστες θα είναι εφοδιασμένοι με φακό, κιάλια, σωσίβιο, σανίδα διάσωσης, φαρμακείο, απινιδωτή, φορείο, δύο σημαντήρες, ένδυμα κολύμβησης, καπέλο, γυαλιά ηλίου, πινακίδα «Πρώτες Βοήθειες», ισοθερμικές κουβέρτες, μαχαίρι, μάσκα βυθού, βατραχοπέδιλα, σημαίες και τηλέφωνο για κάθε βάθρο.
Χρονική διάρκεια και προϋπολογισμός
Η δαπάνη προϋπολογίζεται στα 272.652,44 ευρώ και καλύπτεται από ιδίους πόρους. Αν μειωθεί η χρονική διάρκεια της υπηρεσίας, η δαπάνη μειώνεται αναλογικά για τις δαπάνες του προσωπικού.
Η εκτέλεση της υπηρεσίας ορίζεται για τέσσερις μήνες, από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2025.
Πηγή:cycladesopen.gr