Αλλαγή της στρατηγικής όσον αφορά τους εργαστηριακούς ελέγχους για την ανίχνευση του κορoνοϊού θα φέρει τους επόμενους μήνες η σταδιακή αποκλιμάκωση της επιδημίας του κορονοϊού. Όπως εξετάζεται οι εργαστηριακοί έλεγχοι self και rapid test να γίνονται μόνο σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.
Η σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορονοϊού η οποία αναμένεται να κορυφωθεί λίγο μετά το Πάσχα θα φέρει όπως όλα δείχνουν αλλαγές στον τρόπο και το μοντέλο που ακολουθείται στους ελέγχους του κορονοϊού.
Οι ειδικοί περιμένουν το αποτύπωμα του τριημέρου της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και της χαλάρωσης των μέτρων αναμένουν οι ειδικοί επιστήμονες που παρακολουθούν στενά τους επιδημιολογικούς δείκτες η οποία δείχνει–τουλάχιστον προς το παρόν– δεν έχει επηρεάσει τους σκληρούς δείκτες που παραμένουν σε πτωτική πορεία.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες τα τεστ που γίνονται με ευθύνη ή με τις οδηγίες της πολιτείας σήμερα να περιοριστούν κυρίως σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι με ευθύνη της πολιτείας σε ασυμπτωματικούς, ούτε θα υποχρεούνται σε τεστ τα άτομα αυτά για να συμμετέχουν σε δραστηριότητες.
Ένα πρώτο βήμα άλλωστε προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα με τη σταδιακή μείωση του αριθμού των self tests που πρέπει να κάνουν οι μαθητές για να πηγαίνουν στα σχολεία.
Το μοντέλο αυτό του testing που αφορά μόνο τους συμπτωματικούς ακολουθεί ήδη η πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ η Εσθονία προκρίνει τους εργαστηριακούς ελέγχους σε συμπτωματικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Πλεύρης: Νέα λογική στους διαγνωστικούς ελέγχους
Για μία νέα λογική όπου οι διαγνωστικοί έλεγχοι θα γίνονται πιο στοχευμένα, είχε κάνει πρόσφατα λόγο και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σημείωσε ότι «είμαστε κοντά στην αλλαγή του τρόπου μέτρησης των κρουσμάτων, αλλά αυτό θα γίνει σε ένα χρονικό περιθώριο όπου θα έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια».
Όπως είπε, ήταν πολύ σημαντικό να δοθεί μεγάλο βάρος στην καταγραφή κρουσμάτων όταν επικράτησε η μετάλλαξη Δέλτα, όμως πλέον βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας. «Η μετάλλαξη Όμικρον, δίνει πολλαπλές αλλά ήπιες νοσήσεις και για αυτό τα δεδομένα αλλάζουν», υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, μπαίνουμε σε μια νέα λογική όπου οι διαγνωστικοί έλεγχοι θα γίνονται πιο στοχευμένα. Δηλαδή, σε όσους είναι ευάλωτοι και σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα.
«Είμαστε κοντά στην αλλαγή του τρόπου μέτρησης των κρουσμάτων, αλλά αυτό θα γίνει σε ένα χρονικό περιθώριο όπου θα έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Πηγή: dikaiologitika.gr